مراجعه کننده خانم ۲۰ ساله خانه‌دار با تحصیلات دیپلم

مشکلات مراجعه کننده: احساس می‌کنم در زندگی بی‌مسئولیتم، احساس پوچی و بی‌ارزشی می‌کنم و کسی مرا دوست ندارد.

 

ازدوران کودکی به خاطر می‌آورد، که پدر همیشه در خانه نبوده و مادر به شکل‌های مختلف و گوناگون او را تنبیه می‌کرده است.  دو بار اقدام به فرار از خانه داشته  رابطه با پسرها به صورت سکس کامل را ذکر می‌کند. برادرهای بسیار سختگیر دارد مدام به او امر و نهی می‌کنند.

 

مراجع در مشاوره تلفنی می‌گوید: که خانواده بسیار آشفته‌ای داشته و دارد. درگیری‌های هر روز مادر با برادرها، بطور آشکار مادرم دوست  پسر  داشته و کسی جرات ندارد، در این مورد اعتراض کند. پدر هم که گاهی سر و کله‌اش پیدا می‌شد، درگیری‌ها با مادر شروع می‌شد. شکستن ظروف، فحاشی، مصرف مواد در خانه زیاد  بطوری که آرزو داشتم از خانه  بیرون بروم هیچ وقت در خانه ما مثل سایر خانواده‌ها خنده و شادی وجود نداشت. مادرم سابقه خودکشی را دارد، برادرم برای سه ماه در بیمارستان روانی بستری شد.

 

افسردگی

 احساس بی‌ارزشی اغلب  علتی ریشه‌ای دارد. و ممکن است، نشانه‌ای از یک بیماری روحی مهم مثل افسردگی باشد.

پس با کسب دانش در مورد این مسائل گامی مهم بر بهبود عزت نفس خود بردارید. و از احساسات منفی رهایی پیدا کنید.

احساس غم و اندوه یک واکنش طبیعی بدن به ناملایمات زندگی است، که در صورت کوتاه مدت بودن مشکل ساز

نمی‌شود. اما فرد مبتلا به اختلال افسردگی علاوه بر داشتن روحیه بسیار پایین و بی‌انگیزه بودن نسبت به انجام وظایف خود دارای چندین علامت بالینی هم خواهد بود. از همین رو زمانی که علائم و نشانه‌های این بیماری طول بکشد، باید فرد را نزد دکتر و متخصص روانشناسی برد.

بی‌ارزشی چیست ؟

بی‌ارزشی زمانی مشخص می‌شود که وقتی  در جلسه مشاوره تلفنی از مراجعم می‌پرسم فکر می‌کنی خودت را دوست داری؟ یا چه احساس نسبت به خودت داری؟ جواب می‌دهند آره خب، مگر می‌شود آدم خودش را دوست نداشته باشد اکثر مراجعین نمی‌دانند دوست داشتن یک فعل است نه احساس، در عمل مشخص می‌گردد که ما خودمان را دوست داریم یا نه.

 

اگر بخواهیم در مورد ابتدایی‌ترین و مهم‌ترین گام برای شروع موفقیت صحبت کنیم از عزت نفس نام می‌بریم.

عزت نفس به معنای تحلیل وارزیابی ما از خودمان است. اینکه ما چه احساسی نسبت به خودمان داریم و در درون، خودمان را لایق چه مقدار از عشق، محبت و توجه می‌بینیم  حال اولین گام در داشتن عزت نفس بالا این است خود را ارزشمند و لایق فراوانی جهان  از هر حیث بدانیم.

 

روش‌های درمانی برای مقابله با احساس بی‌ارزشی

هنگامی که احساس بی‌ارزشی فرد درمان نگردد، افراد ممکن است به سرعت از پا بیفتند و به طور قابل توجهی توانایی انجام وظایف و فعالیت در آنها مختل شود.

کنار آمدن با این احساسات بدون کمک از یک متخصص می‌تواند بسیار دشوار باشد، اما هنگامی که احساس بی‌ارزشی به عنوان یکی از علائم افسردگی یا هرگونه بیماری روانی دیگری درمان غالباً مثمر ثمر واقع می‌شود.

روش درمان رفتاری شناختی نوعی روان درمانی است که به افراد کمک می‌کند تا افکار خود را به منظور اثرگذاری مثبت بر احساسات و رفتار خود تعدیل کنند. تحقیقات این روش برای درمان احساس بی‌ارزشی موثر بوده است. احساس بی‌ارزشی در فرد شده می‌تواند روش مفیدی برای درمان احساس بی‌ارزشی باشد.

 

به عنوان مثال فرد دچار افسردگی و تحت روش‌های درمان افسردگی قرار می‌گیرد احساس بی‌ارزشی در او به شدت کاهش می‌یابد.

عواقب بی‌توجهی مرد به زن چیست؟

بدیهی است که اثرات بی‌توجهی مرد به زن می‌تواند زندگی زناشویی را به خطر بیندازد و حتی کار به طلاق و جدایی کشیده شود! برای اینکه بتوانیم جلوی این اتفاق را بگیریم بهتر است ابتدا عواقب بی‌توجهی مرد به زن را به خوبی بشناسید تا بتوانید از آنها جلوگیری نمایید.

 

اصلی‌ترین پیامدهای آن به شرح زیرهستند:

 

  1. فاصله گرفتن از مرد
  2. افزایش حسادت
  3. بی‌محبتی و بی‌توجهی کردن به مرد
  4. احساس پوچی و بی‌ارزشی
  5. عدم تربیت صحیح فرزند
  6. تضعیف اعتماد به نفس
  7. افسردگی
  8. بی تفاوتی
  9. خیانت
  10. طلاق و زندگی مشترک

 

آیاافسردگی با مشاوره قابل بهبود است؟

یکی از باورهای غلط نسبت به افسردگی، بهبود نیافتن آن است. روش‌های متعددی برای درمان افسردگی وجود دارد. حدود ۸۰ درصد از کسانی که تحت مشاوره افسردگی قرار می‌گیرند، ضعف مدت ۴ تا ۶ هفته پس از شروع دارو درمانی، روان درمانی، گروه درمانی یا ترکیبی از این روش‌ها، شاهد بهبود علائم خود هستند.

چرا احساس پوچی در زندگی اتفاق می‌افتد؟

در زندگی همه ما چالش‌هایی وجود دارد که گاهی احساس پوچی و تهی بودن را به ما منتقل می‌کند. گاهی این احساس  پوچی در در زندگی به یکباره سراغمان می‌آید و خودمان هم دلیلش را نمی‌دانیم. گاهی در پی یک اتفاق یا حادثه ناگوار مثل از دست دادن عزیزان، ترک شدن از سوی کسانی که دوستشان داریم  این احساس را می‌کنیم این احساس می‌تواند به به راحت‌ترین شکل ممکن کیفیت زندگی را کاهش دهد و ما را با حجمی از احساسات ناخوشایند، تنهایی و افسردگی روبرو کند شناخت این پوچی و تلاش برای ریشه‌یابی آن اولین و بهترین قدم در این مسیر است که در حل مسائل مشکلات اهمیت دارد.

برخی تعریف خود را از احساس پوچی در زندگی یا زندگی پوچ و بی‌معنا به این شکل بیان می‌کنند که پوچی، احساس اهمیت نداشتن همه چیز است! زمانی که هیچ اتفاقی در زندگی و دنیای اطراف برای فرد مهم نباشد و به زبان ساده را به دست سرنوشت بسپارد، احساس پوچی است. خستگی، ناامیدی، بی‌برنامگی، و غیره هم گاهی به عنوان احساس  پوچی در زندگی تعبیر می‌شوند.

همه این تعریف‌ها از پوچی در زندگی صحیح است پوچی احساسی است که شما را برای انجام هر کاری به عقب هدایت می‌کند و انگیزه فعالیت را از شما می‌گیرد.

 

چگونه احساس بی‌ارزشی را درمان کنیم؟

بی‌ارزشی را نوعی احساس درماندگی و ناامیدی توصیف می‌کنند.  افرادی که احساس بی‌ارزشی می‌کنند ممکن است احساس بی‌مصرفی و بیهودگی نیز داشته یا معتقد باشند هیچ چیز باارزشی برای ارائه به جهان ندارند. اغلب، افراد مبتلا به افسردگی این احساسات را بیان می‌دارند و همچنین کودکانی که مورد بی‌توجهی و بدرفتاری قرار گرفته‌اند، ممکن است در بزرگسالی احساس بی‌ارزشی کنند.

هنگامی که احساس بی‌ارزشی فرد درمان نگردد، افراد ممکن است به سرعت از پا بیفتند و به طور قابل توجهی توانایی انجام وظایف و فعالیت در آنها مختل شود. کنار آمدن با این احساسات بدون کمک از یک متخصص  می‌تواند بسیار دشوار باشد اما  هنگامی که احساس بی‌ارزشی به عنوان افسردگی یا هرگونه بیماری روانی دیگری ظاهر می‌شود، درمان غالباً مثمر ثمر واقع می‌شود روش درمان رفتاری شناختی، نوعی روان درمانی است که به افراد کمک می‌کند تا افکار خود را به منظور اثرگذاری مثبت بر احساسات و رفتار خود تعدیل کنند.

 

چگونه با احساس بی‌ارزشی کنار بیاییم

احساس بی‌ارزشی یکی از موضوعات دشوار عاطفی است که ممکن است در دوره‌ای از زندگی خود آن را تجربه کند این احساس می‌تواند تاثیر زیادی روی سلامتی روانی و رضایت از زندگی داشته باشد. در اینجا چند راهکار برای مقابله با احساس بی‌ارزشی پیشنهاد می‌ شود:

شناسایی و شناخت احساسات

نخستین قدم برای مقابله با احساس بی‌ارزشی شناسایی و شناخت این احساسات است. به خود اجازه دهید که این احساسات را تجربه کنید و سعی کنید دلایل احتمالی آنها را مفهوم سازی کنید .

 

صحبت کردن با یک مشاور

مشاوره با روانشناس می‌تواند کمک زیادی به شما بکند. مشاوران مهارت‌ها و ابزارهایی دارند که می‌توانند به شما در شناخت ریشه‌های این احساس کمک کنند و راهکارهای موثری برای مقابله با آنها پیش پای شما بگذارند.

 

بسیاری از احساسات منفی ناشی از الگوهای تفکر غیر معقول یا غیرمنصفانه نسبت به خود است یادگیری تکنیک‌های شناختی رفتاری CBT می‌تواند به شما در تغییر این الگوها کمک کند. یکی از تکنیک‌های این است که وقتی یک فکر به ذهنتان می‌آید اون را به چالش بکشید و به دنبال شواهدی بر علیه آن فکر باشید.

 

خود مراقبتی

خودت و نیازها و خواسته‌های خود را در اولویت قرار دهید این می‌تواند شامل تمرین‌های روزانه رژیم غذایی سالم، خواب کافی و فعالیت‌های فیزیکی باشد. زمان کافی برای انجام کارهایی که به شما لذت می‌دهد وبه شما روحیه می‌دهد اختصاص دهید.

 

ارزش گذاری به خود

فهرستی از موفقیت‌ها دستاوردهای مثبت خود تهیه کنید و هر روز به آنها نگاه کنید. این به شما یادآوری می‌کند که شما ارزشمند و قابل تحسین هستید. خود را با دیگران مقایسه نکنید و به کارهای خوب و دستاوردهای اهمیت بدهید.

 

شبکه حمایتی

ارتباط با دوستان و خانواده‌ای که از شما حمایت می‌کنند می‌تواند به شما کمک کند تا دیدگاه بهتری نسبت به خود پیدا کنید. صحبت با افرادی که شما را درک می‌کنند به شما ارزش میدهد و می‌تواند احساس بی‌ارزشی را کاهش دهد.

 

مدیتیشن و تمرینات آرامش بخش

مدیتیشن یوگا یا تکنیک‌های آرامش بخش می‌تواند به شما کمک کند تا ذهن خود را آرام کنید و از افکار منفی دور بمانید. اختصاص زمانی کوتاه در هر روز برای تمرین‌های مدیتیشن می‌تواند تاثیر شگرفی بر سلامت روانی شما داشته باشد.

 

اهداف وکوچک واقع‌گرایانه تعیین کنید

تعیین اهداف کوچک و قابل دسترسی می‌تواند به شما احساس پیشرفت و موفقیت بدهد. هر بار که به یکی از این اهداف می‌رسید، احساس بهتری نسبت به خود خواهید داشت.

 

  .

تمرکز بر جوانب مثبت

سعی کنید به جای تمرکز بر نکات منفی روی جوانب مثبت زندگی و خودتان توجه کنید این می‌تواند به تغییر نگرش شما نسبت به خود کمک کند.

 

 

در آخر

اگر این احساسات همچنان پایدار و تاثیرگذار هستند، حتماً به دنبال کمک حرفه‌ای باشید. مشاوران، روانشناسان تراپیست‌ها می‌توانند به شما راهنمایی کنند تا به درک بهتری از وضعیت خود برسید  و راهکارهای موثری برای مقابله با آن پیدا کنید به یاد داشته باشید شما ارزشمند هستید و این احساسات گذرا هستند با تمرین و زمان می‌توانید به آگاهی و اعتماد به نفس بیشتری دست یابید و این احساسات را پشت سر بگذارید .

شما می‌توانید جهت مشاوره تلفنی رایگان با رواشناس خدیجه قریب از طریق شماره‌گیری 02175189000 و کد 2735 در ارتباط باشید.

like--v1

4