من شقایق شجاعی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی و فارغ التحصیل از دانشگاه بین المللی کیش، عضویت در انجمن روانشناسی دانشگاه اصفهان،عضویت در سازمان نظام روانشناسی آمریکا APA، سابقه چندین سال مشاوره در مراکز تخصصی اصفهان
و اگر بخوام یه تعریف کلی جهت آشنایی بیشتر شما عزیزان راجب تخصصی که در آن مشغول به کار هستم داشته باشم میتوانم اینطور توصیف کنم که روانشناسی بالینی (Clinical Psychology) از طریق آزمونهای روانشناختی، مصاحبهها، مشاهدات رفتاری و اشکال مختلف درمان روان شناختی در خط مقدم درمان مشکلات سلامت روان قرار داره. درواقع درک، درمان و پیشگیری از مشکلات سلامت روان، کار ما روانشناسان بالینی هست.
روانشناسی بالینی یک تخصص هیجانانگیز و رو به رشد است که با اصول و مهارتهای کاربردی در خارج از آزمایشگاه سروکار دارد. شاید بارها برای شما عزیزان یا اطرافیانتان پیش آمده که برای حل یک مشکل تصمیم به دریافت راهنمایی از روانشناس گرفتید اما بهدلیل طیف گسترده روانشناسی نتونستید درمانگر مناسب با گرایش و تخصص درست انتخاب کنید.
این رشته تخصصی مستلزم تحقیق، آموزش و خدمات مرتبط با کاربرد مفاهیم، تکنیکها و رویهها برای درک، پیشبینی و تسکین ناسازگاری، اختلال یا ناراحتی فکری، عاطفی، بیولوژیکی، روانی، اجتماعی و رفتاری است. از روانشناسی بالینی میتوان برای طیف گستردهای از افرادی که به کمک نیاز دارند، استفاده کرد.
درواقع تمرکز روانشناس بالینی مطالعه، تشخیص و درمان بیماران مبتلا به بیماریهای روانی و سایر مشکلات روانشناختی هست. اما ما با انجام و تفسیر معاینات روانشناختی به تشخیص و درمان بیماریهای سلامت روان کمک میکنیم.
روانشناسی بالینی (Clinical Psychology) میتونه در همه زمینههای اختلالات، روانی، عاطفی و رفتاری ارزیابی، تشخیص و راهکار درمان روانشناختی ارائه بده .
اگر برای مشکلات سلامت روان خود به حمایت حرفه ای نیاز داری با من تماس بگیر و روند تغیر زندگیت را به دست من بسپار
در ادامه توضیحات بیشتری درخصوص روانشناسی بالینی میدم تا به راحتی بتونی درمانگر مورد نظرت را انتخاب کنی، تا انتها همراهمون باش.
منشا Clinical Psychology
تاثیرات اولیه در زمینه روانشناسی بالینی شامل کارهای روانکاو اتریشی «زیگموند فروید» است. او یکی از اولین افرادی بود که بر این ایده تمرکز کرد که بیماری روانی با صحبت کردن درمانگر و بیمار درمان میشود. توسعه رویکرد گفتار درمانی او اغلب بهعنوان اولین منشا علمی از روانشناسی بالینی ذکر خواهد شد.
اما روانشناس آمریکایی «لایتنر ویتمر» اولین کلینیک روانشناسی را در سال 1896 افتتاح کرد و اصطلاح روانشناسی بالینی در مقالهای در سال 1907 معرفی شد. او این رشته تخصصی را بهعنوان مطالعه افراد با مشاهده یا آزمایش به قصد ترویج تغییر تعریف کرد.
ویژگی های متخصص روانشناسی بالینی
روانشناس بالینی به شناخت و مطالعه اختلالت روانی، ناتوانی اجتماعی، ناهنجاری ها و غیره کمک می کند. روانشناسی بالینی یکی از گسترده ترین رشته های روانشناسی محسوب می شود و تمامی شاخه های روانشناسی جزء روانشناسی بالینی است. روانشناسی بالینی با انواع بیماری ها از قبیل اعتیاد، مشکلات خانوادگی، عاطفی و زناشویی نیز در ارتباط است. شاخه های تخصصی رشته متخصص روانشناسی بالینی شامل سلامت روانی کودکان و بزرگسالان، اختلالات هیجانی و یادگیری و مصرف بی رویه از داروها و روانشناسی سلامت است. همچنین روانشناسی بالینی تاریخچه طویل دارد اولین زمانی که بیماری های مرتبط به روانشناسی بالینی به وجود آمد زمان انسان های اولیه بوده است. در این مطلب درباره وظایف این حرفه و ویژگی های آن مطالبی عنوان شده است.
رواشناس بالینی چه مشکلاتی را بررسی میکند؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، فعالیتهای روانشناس بالینی با فعالیت سایر متخصصان سلامت روان تفاوت دارد. برای مثال، مشاورها بیشتر روی مسائل عمومی و روزمره مانند ازدواج، تحصیل و شغل به مراجعان مشاوره و راهنمایی ارائه میکنند و در مقابل، روانشناسان روی تشخیص و درمان اختلالات روانی تمرکز دارند.
روانشناسان بالینی میتوانند به افراد، زوجها، خانوادهها از هر قوم، فرهنگ و اجتماعی خدمات ارائه دهند. در واقع روانشناسان بالینی با گروهها و جوامع برای رسیدگی یا پیشگیری از مشکلات کار میکنند و در سازمانها، موسسات و جوامع برای افزایش اثربخشی و رفاه افراد مداخله خواهد کرد. برخی از مشکلات و چالشهایی که روانشناسان بررسی میکنند عبارتاند از:
- درمان و مدیریت اختلالات خلقی مانند اختلال افسردگی و دوقطبی
- درمان و مدیریت اختلالات اضطرابی مانند فوبیا
- درمان و مدیریت تروما و اختلالات مرتبط با استرس مانند اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- درمان و مدیریت اختلالات مصرف مواد
- درمان و مدیریت اختلالات خوردن
- درمان و مدیریت اختلالات شخصیت مانند اختلال شخصیت مرزی
- درمان و مدیریت اختلالات روانپریشی مانند اسکیزوفرنی
- درمان و مدیریت اختلالات کودکان مانند اختلال نقص توجه-بیشفعالی (ADHD)
- مدیریت مشکلات زناشویی و خانوادگی
- مدیریت سوگ
- کمک به مهارتهای فردی مانند عزت نفس
- گفتار درمانی
- درمان اختلال یادگیری کودکان
- بازی درمانی کودکان
- مشاوره تحصیلی
- مشاوره کودک و نوجوان
- تست شخصیت شناسی MBTI
- مشاوره پیش از ازدواج
- مشاوره خانواده
- رویکرد ACT، رویکرد CBT
- مشاوره فردی
- مشاوره کنترل خشم
مهارت روانشناسان بالینی
آنها از رویههای زیر بهعنوان درمانگر استفاده میکنند:
- با استفاده از مصاحبه، ارزیابی رفتاری، اجرا و تفسیر معیارهای آزمون روانشناختی تشخیص میدهد.
- با استفاده از طیف وسیعی از رویکردهای مبتنی بر شواهد افراد، خانوادهها و گروهها مداخله خواهد داشت.
- بر کار سایر کارآموزان نظارت دارد، همچنین با هدایت تئوری و تحقیق به دانشجویان این رشته آموزش میدهد.
- به طیف وسیعی از متخصصان سایر رشتههای زیر شاخه روانشاسی یا سازمانهای بهداشت رفتاری مشاوره میدهد.
سوالات متداولFAQ
روانشناسی بالینی چه میکند؟
درمانگر بالینی اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری را ارزیابی و درمان میکند. آنها همچنین تابآوری را ارتقا میدهند و به افراد کمک خواهند کرد تا نقاط قوت خود را بشناسند.
آیا روانشناس بالینی همان روانپزشک است؟
خیر، تفاوت اصلی این دو در آن است که روانپزشک مانند یک پزشک عادی میتواند برای اختلالات روانی دارو تجویز کند. در حالی که روانشناسان بالینی معمولا علیرغم داشتن مدرک دکتری حرفهای، بهدلیل عدم تحصیل در دانشکده پزشکی از سایر روشهای درمان روانشناختی برای بهبود اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری استفاده میکنند.
روانشناسی بالینی چگونه در زندگی روزمره استفاده میشود؟
این گرایش تخصصی به مردم کمک میکند تا افراد متوجه شوند چگونه به همان طریقی که کاری را که انجام میدهند، رفتار میکنند. درمانگر بالینی با این بینش حرفهای به افراد کمک میکند تا تصمیمگیری، مدیریت استرس و رفتار خود را بر اساس درک رفتار گذشته بهبود ببخشند. همچنین بتوانند رفتار آینده را بهتر پیشبینی کنند.
0