خیلی از مواقع هنگامی که اسم طلاق به گوشمان میخورد، دعوا، درگیری، بحث و اختلافات شدید در ذهنمان تداعی میشود. اما در واقعیت برخی از زوجین به صورت توافقی و دوستانه تصمیم به طلاق میگیرند. آنها بدون بحث و جدل در راهروهای دادگاه، از یکدیگر جدا میشوند. طلاق همیشه به منزله شکست محسوب نمیشود. ولی متاسفانه هجمههای منفی بسیاری در این زمینه وجود دارد. پایان یافتن زندگی مشترک که یک روز با هزار امید و شادی شکل گرفته بود، برای هر زوجی امری سخت و تلخ، به شمار میرود. زن و شوهر باید برای حفظ زندگی و درست کردن مسائل تلاش کنند و بیشتر راههای موجود را امتحان کنند. اما اگر زوجین در شرایط کاملا منطقی به این تصمیم برسند که دیگر در کنار یکدیگر خوشبخت نیستند و در ادامه زندگی به موفقیت همدیگر نمیتوانند کمکی بکنند به صورت مسالمت آمیز میتوانند از هم جدا شوند.
طلاق چیست؟
طلاق واژهای عربی است که معنای تحتالفظی آن رهایی و باز کردن گره است. طلاق در اصطلاح به معنی جدا شدن و پایان دادن ازدواج است. وقتی زن و شوهر زندگی مشترک خود را بر هم میزنند و به آن پایان میبخشند، از هم طلاق گرفتهاند. بنابراین پایان همهی زندگیهای مشترک به هم شبیه نیست. برخی از آنها بعد از مدتی اختلاف پیدا میکنند و بهتر است از یکدیگر جدا شوند. وقتی مسیر دو طرف با هم یکی نباشد و از هم جدا شود، کار به طلاق میکشد.
توجه داشته باشید که طلاق راه حل اول نیست. بعد از هر درگیری و اختلافی طرفین باید تلاش کنند راه حل دیگری بیابند و مسالمت آمیز در کنار یکدیگر به زندگی باارزش خود ادامه دهند. در این مسیر میتوانند از مشاوران و متخصصان نیز کمک بگیرند. اما اگر هیچ راهی برای ادامهی مسیر نبود، باید از یکدیگر جدا شوند. جدایی آنها از یکدیگر انواع مختلفی دارد. ممکن است زن تصمیم به جدایی بگیرد. یا ممکن است مرد بخواهد درخواست جدایی بدهد. گاهی نیز طلاق توافقی و مسالمت آمیز است.
جدایی مسالمت آمیز و دوستانه
طلاق دوستانه از بهترین انواع طلاق در روانشناسی محسوب میشود، چراکه به علت نبود تنشهای روانی شدید، زوجین آسیب کمتری میبینند. در این سبک از جدایی افراد بدون زیر پا گذاشتن حق و احترام طرف مقابل تصمیم به طلاق میگیرند. ممکن است دو نفر از قبل ازدواج به وسطه همکاری یا همکلاسی بودن رابطه صمیمی با هم داشته باشند و در زمان ازدواج متوجه این مسئله شوند که برای زندگی مشترک مناسب نیستند. آنها تمایل دارند بعد از طلاق هم رابطه خود را به گونهای دوستانه حفظ کنند به همین امر طلاق مسالمت آمیز را انتخاب میکنند.
عموما افرادی که طلاق دوستانه را برمیگزینند در تمامی فرایند جدایی برای هم ارزش قائل هستند و رفتاری محترمانه نسبت به یکدیگر دارند. آسیبهای روحی و روانی در این شرایط کاهش مییابد و همچنین از ضررهای مالی نیز جلوگیری میشود.
اما خب ذکر این نکته هم ضروری است که این نوع جدایی مانند هر طلاقی دیگر آسیبهایی به همراه دارد و بهتر است زوجین از مشاوره طلاق در این زمینه کمک بخواهند تا با دیدگاهی بهتری در این زمینه قدم بردارند.
راه های تجربه طلاق دوستانه چیست؟
اکثر مردم تصور می کنند طلاق دوستانه یا همان طلاق مسالمت آمیز، یک افسانه است. اما خبر خوب این است که این اتفاق امکان پذیر است. اما فقط در صورتی که بدانید چگونه است و چه کارهایی را باید انجام دهید. گاهی اوقات، طلاق آن قدر عاطفی است که هر دو طرف احساس راحتی و سبکی می کنند. البته اگر طرفین تجربه ای از نفرت، خشم و یا دعوای شدید نسبت به یکدیگر نداشته باشند.
این امکان وجود دارد که طلاق خود را به صورت دوستانه انجام دهید؟
واژه طلاق معمولا باعث ایجاد تصویری از تجربیات دردناک، دعواهای به دادگاه کشیده شده و حسابهای بانکی خالی شده است. اما طلاق شما لزوما نباید به این شکل باشد. میتوانید روند طلاق خود را در راهی قرار دهید که به شما و همسرتان اجازه دهد تا برای حل اختلافاتتان به طور مثبت با هم همکاری کنید. در واقع این برای شما و فرزندانتان (البته اگر دارید) بهتر است.
به چه صورتی میتوان طلاق مسالمت امیز داشت؟
بسیاری از مردم طلاق توافقی را امری غیر ممکن و خیالی میدانند با این که درصد قابل توجهی از طلاقهایی که سالانه ثبت میشود به صورت توافقی صورت گرفته است. اما لازمه این امر رعایت و آگاهی از برخی نکات است که به شرح زیر است:
برای زمان و شرایط طلاق برنامه ریزی داشته باشید.
شاید عجیب به نظر برسد ولی داشتن برنامه مشخص به شما در داشتن طلاقی بدون تنش کمک شایانی میکند. طلاقهایی که به خشونت و درگیری همراه است نیاز به برنامهریزی ندارد ولی در این نوع طلاق بهتر است با همسر خود به طور واضح صحبت کنید و برنامهای برای مراحل جدایی تنظیم کنید.
- به صورت مشخص توافقات خود را در زمینه طلاق بازگو کنید و به نتیجه واحد برسید.
- برای شرایط و چگونگی انجام توافقات بعد از طلاق مواردی را یادداشت کنید.
- برای سلامت فرزندان و عدم آسیبرسانی به آنها راهکارهایی را پیدا کنید.
با خودتان مهربان باشید و استراحت کنید.
انرژیهای منفی و احساسات ناخوشایند را از خود دور کنید تا بتوانید امید را در خود زنده نگه دارید. برای داشتن متارکه بدون تنش باید این مراحل را طی کنید. در قدم اول سعی کنید با تخیله انرژی به صورتهای مختلف مانند طبیعتگردی، صحبت با مشاور، درد و دل کردن با یک دوست و.. خودتان را تخلیه کنید. در گام دوم سرتان را به کار و هر فعالیتی که دوست دارید گرم کنید. متاسفانه برخی از افراد بعد طلاق تا مدتها دچار افسردگی میشوند و با دامنزدن به این شرایط دنیا را برای خودشان تیره و تار میکنند. برای مثال خانمها دیگر آشپزی نمیکنند یا آقایان به سر کار نمیروند.
از طرف دیگر بیش از اندازه هم خودتان را درگیر کار نکنید تا از فکر به مسائل بعد از جدایی فرار کنید. هرچقدرم که تمام لحظات خود را کار کنید باز افکار ناراحت کننده به سراغتان میآید پس برای فرار از آن به سلامت جسمتان آسیب نزنید. با کمک یک روانشناس متخصص آسیبهای روحی ناشی از طلاق را کمرنگ کنید.
نگاه واقع بینانه به موقعیت داشته باشید.
هر چقدرم هم که طلاق دوستانه اتفاق بیافتد، امکان دارد در طی مراحل آن دلخوریهایی پیش بیاید. انتظار این رفتارها را داشته باشید که مانند قبل همدیگر را دوست ندارید. ارامش خودتان را حفظ کنید و از هیجان و پرخاشگری دوری کنید تا یک طلاق مسالمت آمیز داشته باشید.
با همسرتان به صورت مستقیم صحبت کنید.
ممکن است به علت سرد شدن رابطه به مرور زمان از صحبت کردن با یکدیگر بپرهیزید. یا در شرایطی ناصحیحتر از فرزند خود به عنوان انتقال دهنده پیام استفاده کنید. این نکته را جدی بگیرید که فرزندان به هیچ وجه نباید از جزئیات اختلافات شما خبردار شوند و بعد از جدایی هم نباید واسطه پدر و مادر خود شوند. در این موقعیت خودتان با همسرتان به صورت واضح و مستقیم صحبت کنید تا شرایط مسالمت آمیزتری برای شما رقم بخورد.
با خانواده خود درگیر نشوید.
عموما هیچ خانواده دوست ندارد شاهد پایان یافتن زندگی مشترک فرزندش باشد. اغلب آنها سعی میکنند با میانجیگری و صحبت با شما تلاش کنند رابطه زناشویی حفظ شود. حتی ممکن است سرزنشتان کنند. در این موقعیت با آنها دچار بحث نشوید و از درگیری جدا خودداری کنید. تا محیط امن بعد از طلاق را برهم نزنید. سعی کنید در آرامش و منطق برایشان توضیح دهید در ادامه زندگی مشترک احساس خوشبختی نمیکردید.
کلام آخر
در نهایت طلاق در هر شرایطی و با هر عنوانی، یکی از بدترین تجربیات زندگی هر فردی است. فروپاشی یک زندگی مشترک حتی به صورت توافقی میتواند به زن و شوهر و فرزندشان آسیب وارد کند اما در صورتی که اجتناب از این امر غیر ممکن باشد، بهتر است که زن و شوهر بر سر مسائلی مانند حضانت فرزندشان، مسائل مالی و غیره به توافق برسند.
پس از اتفاق نظر در تمامی زمینه ها و جدایی توافقی، زن شوهر مراحل مشابهی را خواهند گذراند که شامل یک دوره سوگ میشود و امری کاملا طبیعی است. پس از طی شدن تمامی مراحل سوگ، به روال عادی زندگی خود بر میگردند و میتوانند برای زندگی و شرایط جدیدشان برنامهریزی کنند.
شما میتوانید از طریق مشاوره تلفنی رایگان با خانم خدیجه قریب کارشناس ارشد روانشناسی با شماره گیری ۰۲۱۷۵۱۸۹۰۰۰ و کد 2735 در ارتباط باشید.
7