نوجوانی چه دورانی است؟
یکی از اصطلاحاتی که در بلوغ نوجوانی استفاده میشود، جهش رشد است. جهش رشد؛ یعنی تغییرات ناگهانی و چشمگیر جسمانی. دخترها معمولا دو سال زودتر از پسرها بالغ میشوند. اوج بروز جهش نموی در دختران حدود 13-12 سالگی و در پسران 14 سالگی میباشد.
تولد، نوزادی، کودکی و بعد نوجوانی؛ این مراحلِ رشد یک فرزند در خانواده است. هر دوره از رشدِ فرزندان شرایط و مسائل خاص خودش را دارد که والدین حساس و آگاه، در این زمینه حتما به دنبال کسب اطلاعات و افزایش آگاهی استند؛ چرا که یک پدر و مادر آگاه میدانند اگر میخواهند نقش تربیتی مؤثر و مقتدرانهای داشته باشند، دانستن این موضوع که در بدن و روان فرزند، چه اتفاقی در حال رخ دادن است به آنها کمک میکند فرزند خود را بهتر درک کنند و از طرفی متناسب با سن فرزند، نیازهای او را پاسخگو باشند تا خانه و خانواده، همچنان مکانی امن و سالم برای رشد فرزند باشد. گاهی این عدم آگاهی باعث میشود رفتارهای عاشقانه نوجوان باعث نزاع در خانواده بشود، در حالیکه این رفتارها اقتضای سن نوجوان است.
به عنوان مثال، نیاز به استقلال و اظهارنظر کردن، نیاز به دوست داشتن و عاشق شدن یکی از نیازهای طبیعی نوجوانان در فرایند رشد اوست. والدین باید از این نیاز آگاهی پیدا کرده و به نوجوان اجازهی بیان نظراتش را بدهند. والدین باید کاری کنند که دوستی و ارتباط بین آنها و فرزندنشان بهطوری باشد که نوجوان خودش مسائل و اتفاقات مختلف را با آنها در میان بگذارد. به عنوان مثال، والدین باید نسبت به صحبتها و درددلهای فرزند نوجوانشان، پذیرا باشند و در برابر آنها واکنشهای تکانشی و متعصبانهای نشان ندهند. این به معنای تایید همهی رفتارهای نامطلوب نوجوان نیست بلکه به معنای تصحیح رفتارهای اشتباه او در بستر دوستی و صمیمیت است.
عشق در نوجوانی چیز زیبایی است. احساس اینکه عاشق شده اید، به خصوص اگر اولین بارتان باشد، میتواند هیجان انگیز و از طرفی ترسناک باشد. احساسات عشق دوران نوجوانی گیجکننده هستند. زود عاشق شدن ممکن است آنقدر تجربه جدیدی باشد که مطمئن نباشید این احساسات درست هستند یا نه. در نهایت، فقط خودتان میتوانید تصمیم بگیرید که آیا عشق نوجوانی پایدار است؟
بیشتر بخوانید: ارتباط والدین با نوجوانان
خصوصیت دوران نوجوانی
احساس استرس و اضطراب
احساس ترس برای هر کسی که عاشق میشود کاملا طبیعی است. عاشق شدن شما قطعاً نباید ترسناک باشد، اما احساس آسیبپذیری و وابستگی بعدی میتواند اعصابتان را بهم بزند. اگر کسی را دوست داشته باشید یادتان باشد که به او این توانایی را میدهید که به شما صدمه بزند. این قسمت ترسناک عاشقی در نوجوانی است، اما این را به عنوان جزئی از عشق و دوستداشتن باید بپذیرید.
چقدر به عشق خود فکر میکنید؟
بررسی کنید که هر چند وقت یکبار فکر عشقتان به ذهن شما میآید. اگر اغلب به آن شخص فکر کنید، نشانه این است که شما عاشق شدهاید. فکر کردن و دلتنگی واقعی هنگام جدایی از آن دختر یا پسر میتواند به این معنی باشد که عاشق او هستید.
چرا او را دوست دارید؟
فهرستی از تمام ویژگیهای شخصی که دوستش دارید تهیه کنید. همه چیزهای مثبت دختر یا پسری که عاشق او هستید را یادداشت کنید. فهرست دیگری از همه ویژگیهای منفی که شما را آزار میدهد تهیه کنید. حتما چیزهایی در مورد او وجود دارد که شما آنها را دوست ندارید. عاشق بودن به معنای این است که با وجود همه ویژگیهای که در مورد عشقتان دوست ندارید اما شما باز هم دیوانه او هستید.
مشکلات عاشقی در دوران نوجوانی
خوب فکر کنید که برای با هم بودن چه کارهایی را باید انجام دهید. عشق هرگز نباید به هیچ وجه یک طرفه یا آزاردهنده باشد، اما در طول یک رابطه عاشقانه حتما کشکمش خواهید داشت. به این موارد خوب فکر کنید؛ که آیا پس از یک مشاجره همچنان او را دوست خواهید داشت؟ در دوران سختی میتوانید در کنار او باشید؟
اگر شما بخواهید در سختیها کنار او بمانید، احتمالاً آن شخص را دوست دارید. البته برای قرار گرفتن در کنار شخصی که دوستش دارید، نباید مجبور به دروغ گفتن، آزار روانی یا آزار جسمی دیگران یا حتی خودتان شوید.
معایب عشق در نوجوان چیست؟
سه عیب بزرگ عاشق شدن در نوجوانان: 1. نوجوانان هنوز در حال یادگیری و کشف هویت خود هستند. 2. نوجوانان مهارتهای کافی برای کنترل استرس را ندارند. 3. نوجوانان فاقد بلوغ کامل فکری و عاطفی هستند و نمیتوانند احساسات خود را کنترل کنند اما والدین آنقدر باید پخته رفتار کنند که نوجوان حس درک شدن کند.
آسیبهای شکست عشقی در دوران نوجوانی چیست؟
دلزدگی از جنس مخالف به دلیل ناکامی در عشق به وجود آمده در قلب آنها. تشدید بحرانهای مربوط به دوره رشد نیز از دیگر تبعات منفی شکست عشقی نوجوانان است.
در مورد احساساتش با او حرف بزنید
زمانی که متوجه شدید فرزند نوجوانتان عاشق شدهاست با او صحبت کنید و در مورد احساساتی که تجربه میکند گفتگو کنید. حواستان باشد قبل از هرچیز شنوندهی خوبی باشید و مثل یک دوست صمیمی با همه وجود به او گوش دهید. از سرزنش کردن و قضاوت کردن در این گفتگو خودداری کنید. در مورد ویژگیهای شخصیتی و شرایط رابطهای که در آن قرار دارد از او بپرسید تا در جریان هدف و چشماندازی که برای خود درنظر گرفته، قرار بگیرید. حواستان باشد که سؤالهایتان حالت بازجویی نداشتهباشد. از گفتن جملاتی مانند اینکه او در شأن تو نیست، هنوز عقلت به این چیزها نمیرسد و مانند اینها خودداری کنید. کاری کنید به شما اعتماد کرده و از احساسات خود بیشتر حرف بزند.
شما هم اگر نگران رابطه عاشقانه فرزندتون هستید و نیاز به مشاوره دارید میتوانید از طریق مشاوره تلفنی رایگان با خانم خدیجه قریب روانشناس خانواده از طریق شماره 02175189000 و کد 2735 در ارتباط باشید
7