مشاوره ازدواج چیست؟
مشاوره ازدواج میتواند شما را آماده یک رابطه مستحکم کند و کمک کند که خودتان و طرف مقابل را بیشتر بشناسید و از این طریق نیازهای عاطفیتان برآورده شود.
اول به شما خوشامد میگویم که به دنبال افزایش آگاهی هستید! همین که از میان افراد زیادی که در اینترنت میگردند شما به دنبال یادگیری اصول علمی یک ازدواج موفق هستید جای خوشحالی است. اگر میخواهید در مورد مشاوره ازدواج، مزایای آن، تعریف آن، نحوه انتخاب مشاور، مباحثی که باید مطرح کنید و…. اطلاعات کاربردی کسب کنید با من تا آخره این مقاله همراه باشید که این مقاله میتونه کمک زیادی در زمینه تصمیمگیری ازدواج به شما بکند.
مشاوره قبل از ازدواج (Premarital Counseling) به زوج ها کمک میکند رابطه ای قوی و سالم ایجاد کنند و آماده تشکیل یک زندگی مشترک شوند.
واقعیت این است که ازدواج مثل پارو زدن در یک رودخانه پر تلاطم است و هر دو نفر باید آمادگی ورود به این چالش را داشته باشند.
همه ما میدانیم که امروزه بسیاری از روابطی که با عشق آتشین شروع شدهاند بعد از مدتی به سردی میگرایند. مشاوره ازدواج میتواند به کسب اطمینان از این که شما و همسرتان رابطه ای سالم و قوی خواهید داشت، کمک کرده و به شما و همسرتان، شانس بیشتری در برخورداری از یک ازدواج رضایت بخش و باثبات بدهد. به علاوه، مشاوره ازدواج میتواند به زوج ها کمک کند که نقاط ضعف رابطه خود را شناسایی نمایند.
اگر قصد استفاده از مشاوره ازدواج را دارید و میخواهید از راهنماییهای یک متخصص در جلسات زوج درمانی بهرهمند شوید، میتوانید با مراجعه به وب سایت مشاورین همراه زندگی بهتر با بهترین روانشناس مشاوره داشته باشید. در مشاورین همراه میتوانید با شقایق شجاعی مشاور خانواده آشنا شوید و برای دریافت نوبت مشاوره تلفنی اقدام کنید.
میریم سراغ ساختار و تعداد جلسات مشاوره ازدواج
معمولا جلسات مشاوره پیش از ازدواج بین 3 تا5 جلسه میباشد. تعداد این جلسات با توجه به مسائل بین دو طرف و میزان تفاهم آن ها میتواند کمتر یا بیشتر شود.
ما مشاورین همراه در مشاوره ازدواج به شیوه های زیر عمل می کنیم:
جلسه اول:
-بررسی تیپ شخصیتی دو طرف
-بررسی طرحواره ها یا تلههای شخصیتی هر دو نفر
-ساختار خانوادهها و نحوه رشد دو نفر
-میزان بلوغ عاطفی و تمایزیافتگی هر دو نفر
-نحوه رشد هر دو نفر و جهان بینی آن ها و بررسی باورها و عقاید آنها و میزان تضاد یا شباهت باورها
جلسه دوم
-ارزیابی نیازهای عاطفی هر دو نفر
-ارزیابی دلبستگی امن یا ناامن دو نفر
-ارزیابی محورهای اصیل یک رابطه بر اساس درمان هیجان مدار
-بررسی شیوههای عشق ورزی و نحوه نگاه آن ها به موضوع عشق و صمیمیت
-بررسی نحوه تعامل و حل مسائل و راه های حل اختلاف دو نفر
جلسه سوم
-بررسی نقشه عشق دو نفر
-ارزیابی دانش عاطفی دو نفر در زمینه شناخت تفاوتهای زن و مرد
-شناخت مفاهیم تعهد و احترام و اعتماد در رابطه
-آموزش روشهای عبور از چالشهای زندگی و عبور از اختلافات زناشویی
-آموزش مسائل ریز جنسی، نحوه برخورد هر دو نفر با مسائل زناشویی
-ارزیابی میزان شباهتها و تفاوتهای دو نفر
-پیش بینی آینده رابطه بر اساس فاکتورهای یک رابطه موفق
مواردی که در جلسات مشاوره ازدواج مورد بررسی قرار میگیرند چه مواردی می باشند؟
-تفاوتهای فرهنگی
-مسائل کاری
-نحوه برخورد با شبکه های اجتماعی
-نحوه رفتار با دوستان و غریبه ها
-شیوههای همدلی و درک همدیگر
-شیوههای همکاری در مسائل منزل و بیرون از منزل
-اصول صمیمیت
-جذابیتهای مردانه و زنانه
من شقایق شجاعی هستم که قراره در در این مقاله به شما کمک کنم که اطلاعات کاملی از مشاوره پیش از ازدواج پیدا کنید.
مشاوره ازدواج کمک میکند که دو نفر با واقعیت ها و چالش های زندگی مشترک آشنا شوند و بدانند که چگونه با هم ارتباط بهتری داشته باشند. تحقیقات نشان داده است عامل اصلی طلاق و جدایی عدم ارتباط موثر زن و مرد است. مشاوران زبده به زوجین کمک میکنند که توانایی ارتباطی خود را تقویت کنند، انتظارات واقع بینانه نسبت به ازدواج پیدا کنند و روش های حل تعارضات و اختلافات را یاد بگیرند.
طبق نظر دکتر جان گاتمن و جولیا گاتمن، دو تن از معروفترین اساتید خانواده درمانی، کارگاههای ازدواج و مشاوره به زوجین کمک میکنند که زوجین از همان ابتدا رابطه سالم ایجاد کنند.
به یاد داشته باشید که شما ارزش ها و عقاید و فرهنگ خاص خودتان را در ذهنتان دارید و با این ذهنیت وارد یک رابطه عاطفی میشوید و انتظار دارید که طرف مقابل با این عقاید و ارزش ها هماهنگ باشد. مثلا سیستم خانواده و ارزش های مذهبی بین دو نفر متفاوت است، ولی هر دو انتظار دارند طرف مقابل به آن شیوهای فکر کند که خودش فکر میکند.
بسیاری از افراد به این امید ازدواج میکنند که شخصی بیاید و نیازهای اجتماعی، اقتصادی یا عاطفیشان را برآورده کند. اما در بسیاری از موارد این اتفاقات نمیافتد. در جلسات مشاوره این مباحث بررسی میشوند و دو نفر دیدگاه واقع بینانه ای نسبت به همدیگر پیدا میکنند که بتوانند مسیر زندگی را با هم به پیش ببرند.
مشاوره ازدواج برای چه کسانی مفید است؟
تحقیقات نشان داده است که مشاوره ازدواج برای همه زوجین حتی کسانی که هیچ مشکلی با هم ندارند هم ضروری است. قبل از ایجاد تعهد ازدواج انجام چند جلسه مشاوره بسیار ضروری است تا به زوجین کمک کند افکار، عقاید و انتظاراتشان را در یک فضای امن و زیر نظر یک متخصص با یکدیگر به اشتراک بگذارند و مشکلاتی را که احتمالا بعد از ازدواج پیدا خواهند کرد، و راه برخورد با آن ها را بیابند. در این جلسات مباحث مهمی مثل مسائل مالی، فرزندان و صمیمیت – سه موضوع اصلی مورد مناقشه- مورد بحث قرار میگیرند و اگر اختلافی در این زمینه باشد بررسی میگردد.
چه انتظاری از جلسات مشاوره ازدواج داریم؟
جلسات مشاوره بین درمانگران و مشاوران مختلف متفاوت است؛ بعضی از مشاوران ابتدا هر کدام از طرفین را جداگانه بررسی میکنند ولی بعضی دیگر آن ها را با هم بررسی میکنند. به صورت کلی در این جلسات مشاور به دنبال یافتن الگوهای ارتباطی هر کدام از طرفین است تا اشکالات آن ها را گوشزد کند و آموزش های لازم را در صورت نیاز ارائه کند. در این جلسات هر کدام از طرفین ازدواج ایده آل خود را بیان میکنند و گام هایی که نیاز هست تا به آن ایده آل برسند را یاد میگیرند. در جلسات مشترک، زوجین این ایده آل ها را با هم به بحث میگذارند و با نظر مشاور پیش میروند.
مشاوران کمک میکنند تا افراد با موقعیتهای مختلفی که ممکن است بعدا باعث اختلافشان شود روبرو شوند. در این جلسات مسائلی مطرح میشوند که در یک رابطه ماندگار بسیار اساسی هستند؛ تعهد، صمیمیت، تفاوتهای شخصیتی و…
مباحثی که در جلسات مشاوره ازدواج مطرح میشوند
یک مشاور موفق در جلسات مشاوره موارد مهمی را مطرح میکند که تعدادی از آن ها به شرح زیر میباشد:
1- میزان صمیمیت در جلسات مشاوره پیش از ازدواج
مشاور بررسی میکند که آیا دو نفر با هم سازگار هستند یا خیر و سازگاری با سوالاتی شبیه سوالات زیر مشخص میشود:
– آیا این دو نفر میتوانند بدون ترس از قضاوت، حرف خود را بزنند؟
– آیا از نظر سلایق، فرهنگ، رفتارها و… با هم هماهنگ هستند؟
– آیا می توانند نیازهای عاطفی همدیگر را برآورده کنند؟
– آیا نیازهای عاطفی طرف مقابل را میدانند؟
– آیا میدانند چگونه همدیگر را خوشحال کنند؟ آیا میدانند طرف مقابل چه حریم ها و ارزشهایی دارد؟
– آیا دو نفر اهداف، افکار و تفریحات مشترک دارند یا خیر؟
2- بررسی جذابیت جنسی در مشاوره پیش از ازدواج
یکی از مهم ترین عواملی که باعث دوام یک رابطه میشود گرایش جسمانی دو طرف به همدیگر است. اگر یکی از طرفین جسم دیگری را نپذیرد و به خاطر عوامل دیگر به دنبال ازدواج با او باشد بعدا این رابطه به بن بست میرسد.
خانمی برای مشاوره پیش از ازدواج به من مراجعه کرده بود و میگفت با آقایی برای ازدواج در حال صحبت است که از هر نظر خوب است ولی قدش کوتاه است. خانم میگفت هر چه تلاش میکنم به او حس پیدا نمیکنم ولی همه اطرافیانم میگویند بعدا علاقه ایجاد میشود. من گفتم چون در این 3 ماه علاقه ای ایجاد نشد، بعید است بعدا ایجاد شود. ضمنا علاقه و کشش جسمانی چیزی نیست که با حرف دیگران ایجاد شود. با صحبت هایی که کردیم خانم تصمیم گرفت رابطه را تمام کند. چند ماه بعد که برای موضوع دیگری پیش من آمده بود خیلی خوشحال بود از این که آن رابطه به اتمام رسید.
3- بررسی تعهد و وفاداری در جلسات مشاوره ازدواج
امروزه یکی از مشکلات اساسی بعضی از زوجین، بی وفایی است. مشاور در جلسات پیش از ازدواج این مساله مهم را تبیین میکند. از آن جایی که دو نفر ممکن است دیدگاه متفاوتی در مورد وفاداری داشته باشند و تعریف آن ها از تعهد متفاوت باشد، بسیار مهم است که در این زمینه موضوع بررسی شود تا دو طرف به یک توافق برسند.
علاوه بر تعهد در زمینه رابطه زناشویی، تعهد در مورد قول و قرارها و تصمیمات زندگی هم بسیار مهم است. مثلا اگر یکی از طرفین حرفی میزند ولی بعدا حرفش را عوض میکند و تعهدی به قول و قرارهایش ندارد رابطه با مشکل روبرو میشود.
در مشاوره پیش از ازدواج با طرح سوالات یا موقعیتهای مختلف، تلاش میکنیم دو نفر به یک فهم مناسب از تعهد برسند.
4- بررسی تیپ های شخصیتی در جلسات مشاوره پیش از ازدواج
گاهی یکی از طرفین خیلی اهل تفریح و ابراز هیجان و ارتباطات اجتماعی است و دیگری بیشتر دوست دارد در تنهایی یا در جمع های کوچکتر باشد، گاهی یکی منطقی و دیگری احساسی است. ندانستن تفاوتهای شخصیتی مشکلات زیادی ایجاد میکند.
خانم و آقایی برای مشاوره نزد من آمدند و مشکل اصلی آن ها در تفاوتهای شخصیتیشان بود. آقا بیشتر دوست داشت در روزهای تعطیل به کارهای شخصی برسد یا در تنهایی مطالعه کند ولی خانم بیشتر دوست داشت در مهمانی های دوستانه یا فامیلی شرکت کند. این موضوع هر دو را اذیت میکرد.
کمتر زوجی پیدا میشود که تمام ویژگیهای شخصیتیشان شبیه هم باشد، ولی زوجین موفق تفاوت ها را میشناسند و سعی میکند تفاوتهای همدیگر را بپذیرند.:
آیا شما برون گرا هستید یا درون گرا
احساسی یا منطقی
شهودی یا حسی
دیداری یا لمسی یا شنیداری
بلند پرواز یا در جستجوی محیط امن
منعطف یا محکم
برنامه ریز یا بدون برنامه
مطیع یا فرمانده
5- مشخص کردن نیازهای دو طرف در مشاوره ازدواج
دکتر ویلیام گلاسر، بنیانگذار تئوری انتخاب، بعد از دهه ها تحقیق و تجربه ، به این نتیجه رسیده است که انسان ها 5 نیاز اصلی دارند که عدم ارضای هر یک از آنها میتواند شخص را دچار نارضایتی کند.
نیازهای اساسی انسان در دیدگاه تئوری انتخاب عبارتند از:
بقا
همه انسان ها دوست دارند زنده باشند و در امنیت زندگی کنند. بنابراین هر آنچه زندگی و امنیت و منافع شان را تهدید کند برایشان نامطلوب است. نیاز به بقا فقط در اصل حیات نیست. ثروتمندی که از ترس آینده، خساست به خرج میدهد در واقع نیاز به بقای بیشتری دارد از همتای خود که سخت نمیگیرد و در حد متعارف یک فرد دارا، خرج میکند.
قدرت
تمایل انسان ها به برتری جویی، سبقت از دیگران و پیشرفت را به طور خلاصه نیاز انسان به قدرت مینامیم.
بعضی از مردان یا زنان نیاز به قدرت زیادی دارند و اگر طرف مقابل نتواند این موضوع را بپذیرد مشکل زیادی در رابطهشان ایجاد میشود.
عشق و تعلق خاطر
هر انسانی میخواهد عشق بورزد و عشق دریافت کند. بعضی از افراد بیشتر نیاز به عشق و تعلق خاطر دارند.
آزادی
هر انسانی نیاز به آزادی دارد تا بتواند آن طور که خود دوست دارد زندگی کند. خلوت انسان ها نیز بخشی از قلمرو آزادی است.
تفریح و لذت در مشاوره ازدواج
مجموعه ای از تمایلات انسان برای یادگیری و خنده و کامجویی از دنیا را تفریح و لذت مینامیم و این نیاز در بعضی بیشتر و در بعضی دیگر کمتر است.
نکته مهم این است که این نیازها از انسانی به انسانی متفاوت است.مثلاً ممکن است کسی تمایلی به ریاست یک اداره کوچک هم نداشته باشد ولی دیگری تمام تلاشش رسیدن به مقام وزارت باشد. نیاز به قدرت در این دو فرد، یکسان نیست.
یا ممکن است کسی به کارهای خطرناک دست بزند که ممکن است به بهای جانش تمام شود(مثل کسی که با موتورسیکلت کارهای نمایشی انجام میدهد) و دیگری برغم نیاز مالی و توانایی فنی، این کار را نکند. در شرایط مساوی، علت را باید در میزان نیاز هر یک از آنها به بقا جست و جو کرد.
یا کسی که هر شب قبل از خواب، همه درها را چک میکند که بسته باشند، نیاز بیشتری به امنیت دارد تا کسی که در شرایط برابر این کار را نمیکند.
ممکن است کسی عاشقانه به اطرافیانش مهر بورزد ولی دیگری خیلی خشک و بی روح برخورد کند. یکی ممکن است دوری از عزیزش را بیش از یک روز تاب نیاورد ولی آن عزیز بتواند بی هیچ مشکلی ماه ها دور از وی زندگی کند و دلتنگ نباشد.
بنابراین، نیاز به عشق و تعلق خاطر نیز در انسان ها یکسان نیست. با این حساب اگر یکی از زوجین، مدام به دیگری ابراز علاقه کند و دیگری این محبت را ابراز مداوم نکند، الزاماً معنی اش این نیست که دومی همسرش را دوست ندارد. علت این ماجرا در نیاز کمتر او به عشق و تعلق خاطر است.
در خصوص این نیاز باید گفت که ملاک سنجش آن، محبتی است که ابراز می کنیم و نه محبتی که دوست داریم دریافت کنیم.(کسی که بیشتر محبت میکند نیاز به عشق و تعلق خاطر در او بیشتر است)
همچنین ممکن است کسی دوست داشته باشد اوقات زیادی را آزادانه بگذراند و دیگری بخواهد در گروه (دوستان،خانواده و …) و همرأی آنها اقدام کند.
ممکن است کسی بسیار علاقه مند به یاد گیری و تفریح باشد و دیگری کمتر.
حالا که نیازهای اساسی انسان ها را شناختیم و دانستیم که میزان نیاز به آنها از فردی به فرد دیگر متفاوت است، میتوانیم در بحث بعدی، یک گام بلند برداریم و به طور ریزتر بگوییم که چگونه ممکن است این نیازها در روابط انسانی آسیب ببینید و در نهایت به ناخشنودی ما منجر شوند.
6- مسائل احساسی و عاطفی دو طرف در جلسات مشاوره ازدواج
7- شناخت اخلاقیات، دیدگاه ها و باورهای دو نفر در جلسات مشاوره ازدواج
هر کدام از زوجین با پیش فرض خودش برای ازدواج اقدام میکند و انتظار دارد طرف مقابل با چشمان او به جهان بنگرد. ولی خیلی مهم است که مشاور، دیدگاه ها، عادتها، رفتارها و اخلاقیات دو نفر را تا حد ممکن شناسایی کند و به طرف مقابل نشان دهد. بنابراین سوالات زیر مورد بررسی قرار میگیرد:
چه خصوصیات و عاداتی دارید که دوست دارید طرف مقابل به آن ها توجه کند؟
دوست دارید کدام عادت طرف عوض شود؟
چه میزان گذشته طرف مقابل برایتان مهم است؟
برای حفظ رابطه چه کاری میتوانید بکنید؟
اگر رابطه دچار مشکل شود چه کاری می کنید؟
تصویر ایده آل شما از زندگی زناشویی چگونه است؟
از چه شوخی هایی خوشتان نمی آید؟
کدام عقاید یا ارزشهای مذهبی هست که برایتان بسیار مهم است؟
و سوالات مختلف دیگری که باید پرسیده شود.
8- سوالات مربوط به زندگی مشترک
در این مورد باید موضوعات زیر مورد بحث قرار گیرند:
محل زندگی
نوع ارتباط با خانواده ها
نوع ارتباط با دوستان
انتظارات از همدیگر در وظایف
نوع ارتباط با فرزند
مسائل مالی
نوع کار و نوع ارتباط با همکاران
9- آشنایی با پیشینه خانوادگی دو نفر در جلسات مشاوره ازدواج
در واقع ما باید بدانیم ازدواج، یک پیوند بین دو نفر نیست، بلکه بین دو سیستم خانواده است. بر این اساس بسیار مهم است که بدانیم خودمان و طرف مقابل در چه سیستمی از خانواده بزرگ شدهایم.
از این نظر مشاور قبل از ازدواج کمک میکند که در جلسات آشنایی در مورد مفاهیم زیر یک شناخت نسبی از همدیگر به دست آورید:
1-رابطه پدر و مادر با هم
2-رابطه پدر و مادر با شما
3-رابطه شما با بقیه برادر و خواهرها
4-نحوه حل اختلافاتی که در خانواده ایجاد میشد
5-رفتار پدر و مادر در مقابل خطاهای شما
6-نحوه تشویق یا تنبیه شما از طرف والدین
7-معیار بچه خوب در خانواده شما
8-میزان صمیمیت اعضای خانواده
9-میزان در دسترس بودن پدر و مادر
10-موضوعات اختلاف پدر و مادر
11-نیازهایی که در خانواده برآورده نمیشدند
علاوه بر موضوعات بالا میتوانیم سوالات زیر را هم در مورد خودمان و طرف مقابلمان بپرسیم:
مسائل اقتصادی در خانواده شما چقدر مهم بودند؟
در خانواده شما قدرت در دست چه کسی بود؟ حرف آخر را چه کسی میزد؟
خانواده شما به خصلت خوبی معروف هستند؟
چه رفتار نامناسبی در خانواده شما هست که قبول نداری؟
کدام ویژگی خانواده به شما رسیده است؟
کدام ویژگی پدر و مادر خود را تحسین میکنید؟
کدام ویژگی آنها را قبول ندارید؟
10- آشنایی و پذیرش دیدگاه های مذهبی همدیگر در مشاوره پیش از ازدواج
یکی از نقاطی که بعد از ازدواج باعث اختلافات زن و مرد میشود تفاوت در دیدگاههای مذهبی و میزان پایبندی هر کدام به مسائل مذهبی است و نیاز است دو نفر قبل از ازدواج در این مورد با هم به توافق برسند:
فکر میکنید از نظر مسائل مذهبی چقدر به یکدیگر شباهت دارید؟ (هم خودتان و هم خانوادههایتان)
در مورد نماز خواندن و روزه گرفتن و انجام فرایض دینی اگر شبیه هم نیستید چقدر حاضرید برای اعتقادات همسرتان احترام قائل شوید؟
اگر همسرتان اعتقادات مذهبیاش مثل شما نباشد چقدر ممکن است بخواهید با او مخالفت کنید یا او را ترغیب کنید که مثل شما فکر کند؟
هر کدام از شما نظرتان در مورد حجاب چیست؟
آیا نحوه لباس پوشیدن طرف مقابلتان را میپسندید؟
بهترین سن ازدواج از نظر روانشناسی چه سنی است؟
نتایج این تحقیق نشان داد که افرادی که بهموقع ازدواج کردهاند (برای خانمها بالای ۲۳ سال و آقایان بالای ۲۷ سال) کمتر دچار علائم افسردگی در میانسالی شدند.
سوالات متداولFAG
1مشاوره ازدواج چیست؟
مشاوره ازدواج که زوج درمانی هم نامیده می شود . مشاوره ازدواج می تواند شما را آماده یک رابطه مستحکم کند و کمک کند که خودتان و طرف مقابل را بیشتر بشناسید و از این طریق نیازهای عاطفی تان برآورده شود.
2 مشاوره ازدواج برای چه کسانی مفید است؟
قبل از ایجاد تعهد ازدواج انجام چند جلسه مشاوره بسیار ضروری است تا به زوجین کمک کند افکار، عقاید و انتظاراتشان را در یک فضای امن و زیر نظر یک متخصص با یکدیگر به اشتراک بگذارند .در این جلسات مباحث مهمی مثل مسائل مالی، فرزندان و صمیمیت – سه موضوع اصلی مورد مناقشه- مورد بحث قرار می گیرند و اگر اختلافی در این زمینه باشد بررسی می گردد.
3 بهترین سن ازدواج از نظر روانشناسی چه سنی است؟
نتایج این تحقیق نشان داد که افرادی که بهموقع ازدواج کردهاند (برای خانمها بالای ۲۳ سال و آقایان بالای ۲۷ سال) کمتر دچار علائم افسردگی در میانسالی شدند.
0