داشتن روابط. درست و سالم با اشخاص مختلف، از خانواده و فامیل گرفته تا دوست و آشنا و غریبه، مساله بسیار مهمی در زندگی همه ماست در این مورد، یک نکته قابل‌توجه این است که روابط درست و سالم در واقع داشتنی نیست، بلکه ساختنی است! هر کدام از ما باید بدانیم که مهارت ارتباطی چیست و روش‌های تقویت آن کدام است. برای این که چه در زندگی شخصی چه محل کار موفق باشیم، باید به خوبی بدانیم که مهارتهای ارتباطی چیست و از این مهارت‌ها در جهت شکل‌گیری ارتباطات موثر استفاده کنیم. در این مطلب خانم مژگان آقامحمدی مشاور جوانان و ازدواج به مهم‌ترین نکات درباره این که مهارتهای ارتباط چیست و چه اهمیتی دارد می‌پردازد؛ فراموش نکنید که در تقویت مهارت نرم این مورد یکی از مهم‌ترین آیتم‌ها است.

 

مهارت‌های ارتباطی چیست؟

مهارت ارتباطی به معنای توانایی انتقال پیام به دیگران به شکل مناسب و موثر می‌باشد. مهارت‌های ارتباطی به  فرد این امکان را می‌دهد  تا اطلاعاتی را که مورد نظرش است به صورت صحیح ارسال و یا از فرد مقابل دریافت کند. هرچه فرد در این زمینه مهارت بیشتری داشته باشد، احتمال اشتباه و سوء تفاهم از طرف او نیز کمتر بوده و در زمینه برقراری و حفظ ارتباط با اطرافیان نیز بهتر عمل می‌کند.

 

انواع مهارت‌های ارتباطی

مهارت های ارتباطی به شما اجازه می‌دهند که منظور خود را راحت‌تر به دیگران برسانید و منظور دیگران را نیز راحت‌تر درک کنید. به این ترتیب، در روابط خود با دیگران کمتر دچار چالش‌های معمول خواهید شد.

۱. گوش کردن فعال

گوش کردن فعال به معنی داشتن تمرکز و توجه کامل به صحبت‌های دیگران است. برای برقراری یک رابطه شما باید پیش از هر چیز یک شنونده ماهر باشید. تا زمانی که متوجه نشوید طرف مقابل از شما چه می‌خواهد و چه منظوری دارد، چگونه می‌توانید با او ارتباط برقرار کنید؟

تجربه نشان داده است افرادی که خوب گوش می‌کنند، در برقراری ارتباط با همکاران، شریک عاطفی و سایر افراد جامعه بسیار موفق‌تر عمل می‌کنند و آرامش بیشتری را در روابط خود تجربه خواهند کرد.

۲. شناخت مخاطب

مهارت‌های ارتباطی از فردی به فرد دیگر و از شرایطی به شرایط دیگر می‌توانند متفاوت باشند. برای اینکه بتوانید رابطه خوبی با دیگران برقرار کنید، باید شرایط و مخاطب خود را به خوبی بسنجید. به طور مثال زمانی که می‌خواهید بر روی یک قرارداد جدید با کمپانی دیگر کار کنید، بهتر است جهت برقراری ارتباط با طرف مقابل، از نامه‌نگاری‌های رسمی، ارسال ایمیل یا تماس‌های تلفنی در چارچوب زمانی خاص استفاده کنید. نکته مهم تشخیص نوع مهارتی است که در هر شرایط باید از آن استفاده کرد.

۳. برخورد دوستانه

در برقراری ارتباط با دیگران داشتن صداقت در کلام و رفتار و همچنین داشتن رفتار دوستانه بسیار مهم است. زمانی که در روابط خود چنین رفتاری نشان می‌دهید، طرف مقابل راحت‌تر می‌تواند به شما اعتماد کند. ایجاد اعتماد نیز باعث می‌شود توسط دیگران راحت‌تر پذیرفته شوید. در محیط‌های کاری تلاش کنید رفتار دوستانه‌ای با دیگران داشته باشید و یک فضای مثبت در روابط‌تان با دیگران ایجاد کنید. از هر موقعیتی برای کمک کردن به همکاران خود استفاده کنید و اجازه دهید رفتار دوستانه و محبت‌آمیز شما آن‌ها را تحت تاثیر قرار دهد.

۴. داشتن اعتماد به نفس

یکی از اساسی‌ترین مهارت های ارتباطی، داشتن اعتماد‌به‌نفس است. افرادی که عزت‌نفس بیشتری دارند، تاثیر بیشتری بر روی دیگران ایجاد می‌کنند و در برقراری ارتباطات مثبت و موثر با دیگران موفق‌تر هستند. برای افزایش اعتماد‌به‌نفس، توانایی‌های خود را بشناسید و سپس برای تقویت آن‌ها و همچنین افزایش توانایی‌های خود تلاش کنید. در نهایت باید بتوانید به دیگران نشان دهید که شما فرد مطمئنی هستید و به خود و توانایی‌هایتان اطمینان دارید.

۵. ارسال و دریافت بازخورد

یکی از مهم‌ترین مهارت های ارتباطی واکنش نشان دادن به رفتار و صحبت‌های دیگران و دریافت واکنش از سوی آن‌ها نسبت به رفتار و صحبت‌های خودتان است. زمانی که با دیگران صحبت می‌کنید، تا حد ممکن به سوالات‌شان پاسخ دهید، نظر خود را هرچند کوتاه و مختصر بیان کنید. حتی اگر هیچ کدام از این کارها را نخواستید انجام دهید، با تکان دادن سر، گفتن یک کلمه ساده یا برقراری ارتباط چشمی به طرف مقابل‌تان نشان دهید که متوجه حرف‌ها و منظور او هستید. این کار باعث شکل‌گیری یک رابطه خوب و قوی بین شما و شخص مقابل خواهد شد.

از سوی دیگر، زمانی که خود شما در حال صحبت هستید، طرف مقابل را مجاب کنید که بازخوردی به شما نشان دهد. گاهی میان صحبت‌هایتان نظر او را بپرسید، ارتباط خود را با طرف مقابل حفظ کنید تا به این ترتیب روابط محکم و معناداری بین شما شکل بگیرد.

۶. شفاف صحبت کردن

شفاف صحبت کردن یکی‌دیگر از مهم‌ترین مهارت های ارتباطی است. در برقراری ارتباط با دیگران، تلاش کنید منظور خود را واضح و شفاف بیان کنید. از مقدمه‌چینی‌های طولانی پرهیز کنید و در کمال ادب و صداقت، منظور و خواسته خود را شفاف بیان کنید. نگذارید طرف مقابل در فهمیدن منظور شما دچار سردرگمی شود.

۷. استفاده از زبان بدن

برقراری ارتباط با دیگران تنها به برقراری ارتباط کلامی محدود نمی‌شود. برای ایجاد یک ارتباط موثر با دیگران ما باید یاد بگیریم چطور از زبان بدن خود استفاده کنیم. طرز نشستن، حرکت دست‌ها، نگاه ما همگی می‌تواند بر روی طرف مقابل تاثیر بگذارد و به ما در رسیدن به مقصودمان کمک کند. همچنین آنالیز رفتار طرف مقابل و توجه به تمام حرکاتی که او انجام می‌دهد، باعث می‌شود فراتر از کلامی که آن‌ها به زبان می‌آورند، متوجه شویم درون آن‌ها چه می‌گذرد و در نتیجه بتوانیم ارتباط عمیق‌تری با آن‌ها برقرار کنیم.

اهمیت افزایش مهارت های ارتباطی در زندگی 

یادگیری انواع مهارت‌های ارتباطی کمک می‌کنند تا با اطرافیان خود به نحو موثری ارتباط برقرار کنید. بتوانید دیگران را درک کرده و از طرف آن‌ها نیز درک شوید. تجربه شما از سوء تفاهم‌ها و مشکلات ناشی از ارتباطات ضعیف نیز به حداقل می‌رسد. از طرف دیگر می‌توانید به راحتی ارتباط دوستانه تشکیل دهید و آن را حفظ کنید. روابط خوب و موثری با همسر، فرزندان و اعضای خانواده خواهید داشت. همچنین استرس ناشی از ارتباطات ضعیف و تنش‌زا را تجربه نکرده و یا به حداقل میزان خود می‌رسانید. در نهایت تمامی این موارد منجر به بهبود عملکرد شما در تمامی ابعاد زندگی‌تان می‌شود.

 

مهارت‌های ارتباطی زوجین 

توانایی ارتباط و گفتگو موثر با همسر موجب درک متقابل، رابطه بهتر و رضایت طرفین می‌شود. یکی از متداول‌ترین مشکلات و مسائل میان زوجینی که مکررا مشاجره و تعارضات حل نشدنی را تجربه می‌کنند؛ ناتوانی در برقراری ارتباط مناسب و یا حتی عدم وجود هرگونه ارتباط می‌باشد. به همین دلیل یکی از آموزش‌های بسیار مهم در این زمینه آموزش مهارت‌های ارتباطی به زوجین و تمرین این مهارت‌ها برای بهبود روابط می‌باشد.

 

مهارت‌های ارتباطی در محیط کاری

محیط کاری از جمله محیط‌هایی است که سوء تفاهم ارتباطی در آن بسیار دیده می‌شود. بنابراین مهارت‌های ارتباطی در این محیط ارزش دوچندان پیدا کرده و بکارگیری آن نیز از اهمیت بیشتری برخوردار است. مهارت ارتباطی تاثیر مستقیمی بر بهبود عملکرد شما در محیط کار دارد. از طرف دیگر موجب روابط خوب و همکاری بهتر بین شما و دیگر همکاران شده و منجر به احترام بیشتر برای شما در محیط کاری می‌شود. در آخر نیز فرصت‌ رشد و ارتقا بیشتری برای شما فراهم می‌آورد.

نتیجه گیری

از مهارت‌های مهم و مورد نیاز هر فرد با هر سن، شغل و جایگاه اجتماعی؛ مهارت برقراری ارتباط موثر است. در هر نقشی که ظاهر شوید؛ پدر، مادر، همسر، دانش‌آموز، کارمند و … در نهایت نیاز به پرورش این توانایی را حس می‌کنید. یادگیری انواع مهارت‌های ارتباطی در هر زمان امکان‌پذیر است اما نیاز به تلاش و تمرین مستمر دارد. از همین‌رو یادگیری علمی و همراه با نظارت یک مشاور و روانشناس نیاز است. زیرا فرایند مشاوره در طی جلساتی مستمر همراه با تمرینات مناسب برگزار شده و مهارت مورد نظر را به تدریج در شما بهبود می‌بخشد.

جهت دریافت مشاوره تلفنی رایگان با شماره 02175189000 تماس گرفته و کد 2382 را شماره‌گیری نمایید.

 

 

سوالات متداول

مهم‌ترین مهارت های ارتباطی چیست؟

مهارت گوش دادن فعال، دوستی و همدلی، شناخت و استفاده از زبان بدن، ارسال و دریافت بازخورد و بررسی بازخورد، اعتمادبه‌نفس و اطمینان تعدادی از مهم‌ترین مهارتهای ارتباطی هستند.

مهارتهای ارتباطی در محیط کار چه اهمیتی دارند؟

اگر در محیط کار بتوانید ارتباط موثری برقرار کنید، این مساله می‌تواند منجر به افزایش رضایت شغلی، افزایش بهره‌وری، بالا رفتن روحیه، تقویت کار تیمی و افزایش اعتماد بین اعضای سازمان شود.

 

like--v1

0