حتما تا به حال شنیده‌اید که افراد خود را با کلماتی مثل INTJ یا ISFP و... توصیف می‌کنند و از خود پرسیده‌اید این کلمات چه معنایی می‌تواند داشته باشد، یا برای‌تان سوال شده کدام تست شخصیت‌شناسی می‌تواند شما را راهنمایی کند در چه شغل‌هایی موفق‌تر خواهید بود. کلید پاسخ به این سوالات تست شخصیت شناسی MBTI است، تستی که بیش از هفتاد سال برای شناخت بهتر به بشر کمک کرده و در بسیاری از انواع کتاب روانشناسی شخصیت آمده است. در این مقاله خانم شقایق شجاعی مشاور خانواده به طور کامل بررسی می‌کند که تست شخصیت شناسی MBTI چیست و چهار مقیاس‌ و شانزده تیپ‌ شخصیتی MBTI را معرفی خواهد کرد.

 

تست شخصیت شناسی mbti چیست؟

اخذ تصمیمات بهتر در زندگی، تنها با کسب شناخت دقیق از مشخصات فردی امکان‌پذیر خواهد بود. تست خودشناسی mbti  یکی از آزمون‌های شخصیت شناسی است که امکان کسب شناخت بیشتر از مشخصات فردی را فراهم می‌کند. این در حالی است که بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌های معتبر، از نتایج آزمون‌هایی مانند تست mbti رایگان برای جذب نیروهای کاری خود استفاده می‌کنند.

تست تیپ شخصیت مایرز بریگز که با حروف مخفف mbti از آن یاد می‌شود، خلاصه‌شده عبارت انگلیسی Myers–Briggs Type Indicator یا همان شاخص تیپ مایرز بریگز است. آزمون شخصیت شناسی مایرز بریگز (mbti) را می‌توان یکی از متداول‌ترین آزمون‌های شخصیت شناسی دانست که برای تعیین مسیر شغلی، مورداستفاده افراد مختلف قرار می‌گیرد.

این آزمون شخصیت شناسی معتبر نخستین بار در سال 1956 از طرف دو آمریکایی به نام‌های کاترین کوک بریگز (Katharine Cook Briggs)  و دختر وی ایزابل بریگز مایرز (Isabel Briggs Myers) معرفی گردید. از آن زمان تاکنون آزمون تیپ شناسی mbti در کشورهای مختلف و در حوزه‌هایی مانند روانشناسی فردی و سازمانی مورد استفاده قرار گرفته است.

در مبحث تیپ شناسی شخصیت، می‌توان آزمون تیپ شناسی mbti را به‌عنوان یک شاخص مهم برای پیش‌بینی رفتار احتمالی فرد در محیط‌ها و شرایط گوناگون دانست. در حقیقت شاخص تیپ مایرز بریگز (mbti) پرسشنامه‌ای است که فرد با پاسخ‌گویی به سوالات آن، ترجیحات روان‌شناختی خود را مشخص می‌کند. درنتیجه با استفاده از نتایج تست تیپ شخصیت مایرز بریگز، امکان کسب شناخت بهتر از نحوه تعامل فرد با جهان اطراف وجود خواهد داشت.

چهار مقیاس‌ تست شخصیت شناسی MBTI چیست ؟

آزمون MBTI چهار مقیاس دارد و هر فرد را از چهار بعد شخصیت بررسی می‌کند:

  1. درون‌گرایی (Introversion | I) - برون‌گرایی  (Extraversion | E)
  2. حسی (Sensing | S) - شهودی  (Intuition | N)
  3. متنفکر (Feeling| F) - احساسی  (Thinking| T)
  4. قضاوت‌گر یا ساختارگرا (Judging| J) - دریافت‌گر یا منعطف  (Perceiving| P)

درون‌گرایی و برون‌گرایی در تست شخصیت شناسی MBTI چیست؟

مقیاس درون‌گرایی و برون‌گرایی به این که هر شخص انرژی روانی خود را از درون ذهن خود یا دنیای بیرونی به دست می‌آورد و توجه او به چه جهتی متمرکز است،‌ اشاره می‌کند. در این آزمون، نمره بالای برون‌گرایی به این معنی است که فرد تمایل به انجام کارهای عملی‌تر دارد. او از تعاملات اجتماعی لذت می‌برد، با بودن در گروه احساسی راحتی دارد و از وقت گذراندن با دیگران انرژی کسب می‌کند.

در مقابل، درون‌گراها به فعالیت‌های فکر-محور تمایل بیشتری دارند، از اوقات تنهایی خود انرژی می‌گیرند و تنها از تعاملات اجتماعی عمیق و معنادار لذت می‌برند. آن‌ها از زندگی در ذهن خود در کنار ایده‌ها، افکار و خاطرات خشنود هستند و اغلب از دنیای بیرون فاصله می‌گیرند.

حسی و شهودی در تست شخصیت شناسی MBTI چیست؟

این مقیاس در مورد این است که فرد چگونه اطلاعات را از دنیای اطراف خود دریافت می‌کند. افراد حسی، واقع‌گرا هستند و تلاش می‌کنند تا با استفاده از حواس و تجربه عملی مطالب را بیاموزند. آن‌ها به حقایق و جزئیات توجه می‌کنند و از تجربه‌های عملی لذت می‌برند. حسی‌ها مشکلات عینی را سریع‌ حل می‌کنند و گاهی آن‌قدر به واقعیت‌ها تکیه می‌کنند که احتمالات را نادیده می‌گیرند.

برخلاف حسی‌ها، افراد شهودی به الگوهای کلی، عقاید و گمان‌ها علاقه بیشتری نشان می‌دهند و تفکر خود را صرف خیال‌پردازی، احتمال‌ها، تصور آینده و نظریه‌های انتزاعی می‌کنند. آن‌ها از سر و کار داشتن با تجربه‌های جدید و متفاوت، استعاره و نمادها لذت می‌برند.

متفکر و احساسی در تست شخصیت شناسی MBTI چیست ؟

این مقیاس با نحوه تصمیم‌گیری افراد، بر اساس اطلاعاتی که از حسی یا شهودی بودن آن‌ها به دست‌ آمده است، مشخص می‌شود. افرادی که ترجیح می‌دهند منطقی باشند (Thinking) بر واقعیت‌ها و داده‌های عینی بیشتر تأکید می‌کنند. آن‌ها هنگام تصمیم‌گرفتن؛ استوار، منطقی و بی‌غرض هستند.

کسانی که احساسات (Feeling) را ترجیح می‌دهند، در هنگام تصمیم‌گیری، مردم و احساسات‌شان را هم در نظر می‌گیرند.

ساختارگرا و منعطف در تست شخصیت شناسی MBTI چیست؟

مقیاس نهایی درباره نحوه تمایل مردم به مقابله با جهان خارج است. کسانی که قضاوت‌گر (Judging) هستند، ساختار و تصمیمات استوار را ترجیح می‌دهند. افرادی که تمایل دارند ادراکی (Perceiving) باشند، فکر بازتر، منعطف‌تر و سازگارتری دارند. این دو گرایش، با مقیاس‌های قبلی هم در تعامل است. به یاد داشته باشید، همه اشخاص می‌توانند مدتی برون‌گرا باشند. این معیار کمک‌تان می‌کند بفهمید که چه زمانی برون‌گرا هستید؛ هنگام جمع‌آوری اطلاعات (حسی یا شهودی) یا هنگام تصمیم‌گیری (احساسی یا منطقی).

تیپ‌ های شخصیتی در تست شخصیت شناسی MBTI چیست ؟

حال که متوجه شدیم مفهوم چهار مقیاس در تست شخصیت شناسی MBTI چیست، به سراغ شناخت تیپ‌های شخصیتی می‌رویم. در نتایج آزمونMBTI، شانزده تیپ شخصیتی دیده می‌شود که در اینجا توضیح مختصری در مورد هر کدام آورده شده است:

  1. تیپ شخصیت INTJ (معمار)
  2. تیپ شخصیت INTP (منطق‌گرا)
  3. تایپ یا تیپ شخصیت ENTJ (فرمانده)
  4. تیپ شخصیت ENTP (مجادله گر)
  5. تیپ شخصیت INFJ (حامی)
  6. تایپ یا تیپ شخصیت INFP (تسهیل کننده)
  7. تیپ شخصیت ENFJ (پیشرو)
  8. تیپ شخصیت ENFP (مبارز)
  9. تایپ یا تیپ شخصیت ISTJ (بازرس)
  10. تیپ شخصیت ISFJ (مدافع)
  11. تیپ شخصیت ESTJ (اجرایی)
  12. تایپ یا تیپ شخصیت ESFJ (سفیر)
  13. تیپ شخصیت ISTP (ماهر)
  14. تیپ شخصیت ISFP (ماجراجو)
  15. تایپ یا تیپ شخصیت ESTP (کارآفرین)
  16. تیپ شخصیت ESFP (سرگرم کننده)

فرمانده  ENTJ

افراد با تیپ شخصیتی ENTJ از گذراندن وقت با دیگران لذت می‌برند. آن‌ها مهارت‌های کلامی قوی دارند و تعامل با دیگران به آن‌ها کمک می‌کند تا احساس انرژی کنند.

روشنفکر  INTJ

افراد دارای تیپ شخصیتی INTJ که گاهی اوقات به عنوان “روشنفکر” شناخته می‌شوند، بسیار تحلیلی، خلاق و منطقی هستند.

متفکر INTP

افراد دارای تیپ شخصیتی INTP اغلب آرام و تحلیلی توصیف می‌شوند. آن‌ها از گذراندن وقت در تنهایی، تفکر در مورد چگونگی کارها و ارائه راه حل برای مشکلات لذت می‌برند. INTPها درونگرا هستند و ترجیح می‌دهند توجه خود را بر افکار درونی خود متمرکز کنند تا دنیای خارجی.

مبلغ ENTP

افراد با تیپ شخصیتی ENTP اغلب افراد خلاق، باهوش و قوی توصیف می‌شوند. ENTPها همچنین ایده گرا هستند، به همین دلیل است که تیپ شخصیتی آنها به عنوان “مبلغ” توصیف شده است.

حامی ISFJ

به این تیپ شخصیتی لقب “حامی” داده شده است و دلیل خوبی هم دارد. افرادی که دارای شخصیت ISFJ هستند به خونسردی، مسئولیت پذیری و کم حرف بودن شهرت دارند. این تیپ شخصیتی درست برعکس تیپ شخصیتی ENTP است.

مجری ESTJ

افراد دارای تیپ شخصیتی ESTJ اغلب به عنوان افرادی منطقی و عملگرا توصیف می‌شوند. آن‌ها قاطع هستند و برای آن‌ها مهم است تا مطمئن شوند کارها بدون مشکل و مطابق قوانین پیش می‌روند. آن‌ها به سنت، استانداردها و قوانین متعهد هستند. همچنین، دارای اعتقادات قوی و انتظار دارند افراد دیگر نیز از این اصول پیروی کنند.

سفیر ESFJ

افرادی که دارای تیپ شخصیتی ESFJ هستند معمولاً به رفتار خود اهمیت می‌دهند، وفادار، دارای نظم و انضباط و خوش قلب هستند. ESFJها از تعامل با افراد دیگر انرژی می‌گیرند.

بازپرس ISTJ

افرادی که تیپ شخصیتی ISTJ دارند، محتاط، اهل عمل و ساکت هستند. آن‌ها از نظم و سازماندهی در تمام جنبه‌های زندگی خود از جمله خانه، محل کار، خانواده و پروژه‌های خود لذت می‌برند. ISTJ ها به وفاداری در خود و دیگران اهمیت می‌دهند و بر سنت‌ها تأکید دارند.

پیکارگر ENFP

افراد دارای تیپ شخصیت ENFP اغلب مشتاق، کاریزماتیک و خلاق توصیف می‌شوند. افراد با این تیپ شخصیتی بسیار جذاب، پرانرژی و مستقل هستند. آن‌ها خلاق هستند و در شرایطی که آزادی خلاقیت و نوآوری را دارند، بهترین عملکرد را دارند.

مشاور INFJ

تیپ شخصتی INFJ معمولا خیلی کم در افراد دیده می‌شود و معمولا آن‌ها نادرترین تیپ شخصیتی MBTI هستند و تنها ۱ تا ۳ درصد از جمعیت را تشکیل می‌دهند. آن‌ها کمال گرا، منطقی و هم احساسی و در نهایت خلاق و تحلیلی هستند.

واسطه گر INFP

تیپ شخصیتی INFP اغلب به عنوان شخصیتی “ایده آلیست” یا “واسطه گر” شناخته می‌شود. افرادی که دارای این نوع شخصیت هستند تمایل دارند درون گرا، آرمان گرا و خلاق باشند و دارای ارزش‌ها والا هستند.

پیش قدم ENFJ

افرادی که دارای تیپ شخصیتی ENFJ هستند، اغلب افراد خونگرم، خوش رفتار، وفادار و حساس توصیف می‌شوند.

سرگرم کننده ESFP

افرادی که دارای تیپ شخصیتی ESFP هستند اغلب خودجوش، مدبر و برونگرا توصیف می‌شوند. آن‌ها دوست دارند مرکز توجه باشند و اغلب به عنوان شخص سرگرم کننده شناخته می‌شوند. ESFP برعکس تیپ شخصیتی INTJ است.

کارآفرین ESTP

افراد دارای تیپ شخصیتی ESTP برونگرا هستند و از گذراندن وقت با حلقه وسیعی از دوستان و آشنایان لذت می‌برند. آن‌ها در لحظه زندگی می‌کنند و بیشتر تمایل دارند روی جزئیات تمرکز کنند تا نگاه وسیع‌تری به مسائل داشته باشند.

ماجراجو ISFP

افراد دارای شخصیت ISFP غالباً آرام، ساده‌گیر و بسیار صبور شناخته می‌شوند. تیپ شخصیتی ISFP درست نقطه مقابل ENTJ است.

چیره دست ISTP

افراد دارای تیپ شخصیت ISTP خیلی دوست دارند تا در تنهایی خود تفکر را انجام دهند و به شدت مستقل هستند.  ISTPها همچنین عاشق عمل، تجربیات جدید، فعالیت‌های عملی و انجام کار با داشتن آزادی عمل هستند.

آیا ممکن است تیپ شخصیتی در طول زمان تغییر کند؟

اگر از سازندگان تست شخصیت‌شناسی MBTI می‌پرسیدید، احتمالا پاسخ می‌دادند که خیر، شخصیت نمی‌تواند تغییر کند. اما مطالعات نوین روانشناسی شخصیت که بر روی جمعیت‌های بزرگ انجام می‌شود، ثابت می‌کند تغییرات شخصیتی در طول زمان اتفاق می‌افتد و عواملی همچون سن و تجربه‌ سبب تغییر عناصر شخصیتی فرد می‌شود. البته توجه داشته باشید که این تغییرات شدید نیست، بلکه کوچک و تدریجی هستند.

جمع‌بندی

کسب شناخت کافی از خصوصیات فردی و ویژگی‌های رفتاری، می‌تواند در جنبه‌های گوناگون زندگی فردی و اجتماعی افراد تأثیرگذار باشد. داشتن یک انتخاب بهتر در زمینه‌های تحصیلی، شغلی، خانواده و ازدواج، بدون داشتن آگاهی از مشخصات رفتاری و تمایلات فردی غیرممکن خواهد بود. به همین دلیل استفاده از تست‌های شخصیت شناسی، همواره قبل از اخذ تصمیمات مهم در زندگی توصیه می‌شود.

اگر شما هم به دنبال این هستید که بدانید تیپ شخصیتی‌تان چیست، کافیه از طریق مشاوره تلفنی رایگان با خانم شقایق شجاعی روانشناس بالینی در ارتباط باشید.

like--v1

2