آنچه در این مقاله میخوانید
مشاوره ازدواج یا روانشناسی ازدواج اقدامی مهم برای حل مشکلات زناشویی است. مشاوره قبل از ازدواج هم تأثیر زیادی در ایجاد یک رابطه سالم دارد.
آیا تابهحال به مشاوره ازدواج فکر کردهاید؟ آیا برای مشاوره قبل از ازدواج اقدام کردهاید؟ اگر در زندگی زناشویی خود با مشکل مواجه شدهاید و یا در مسیر انتخاب یک شخص برای شروع زندگی مشترک هستید، بهتر است با کمک روانشناسی ازدواج مسیر خود را هموارتر کنید.
اگر قصد استفاده از مشاوره ازدواج را دارید و میخواهید از راهنماییهای یک متخصص در جلسات زوج درمانی بهرهمند شوید، میتوانید با مراجعه به وبسایت مشاورین همراه زندگی بهتر با بهترین روانشناس مشاوره داشته باشید. در مشاورین همراه میتوانید با سید میثم صالحی مشاور خانواده آشنا شوید و برای دریافت نوبت مشاوره تلفنی اقدام کنید.
مشاوره قبل از ازدواج چیست و چطور انجام میشود؟
مشاوره ازدواج که زوجدرمانی هم نامیده میشود، نوعی رواندرمانی است. مشاوره ازدواج به زوجین کمک میکند تا اختلافات و مشکلات را شناسایی کرده، مشکلات را برطرف کنند و روابط خود را بهبود بخشند. از طریق روانشناسی ازدواج میتوان تصمیمات متفکرانه و منطقی برای بازسازی و تقویت رابطه گرفت.
مشاوره ازدواج اغلب توسط درمانگران مجاز تحت عنوان مشاور ازدواج و مشاور خانواده انجام میشود. زوج درمانی اغلب با حضور هر دو نفر انجام میشود. اما گاهی ممکن است، یکی از زوجین بهتنهایی برای مشاوره اقدام کند. یا اینکه گاهی به تشخیص روانشناس و برای شناسایی بهتر مشکلات، جلسات مشاوره تکنفره انجام میشود.
فرآیند مشاوره قبل از ازدواج میتواند به شرح زیر باشد:
ارزیابی روابط
مشاور با زوجین مشکلات و چالش های احتمالی در رابطه آنها را بررسی میکند. این شامل ارتباطات، ارزشها، انتظارات فردی و گروهی، مهارتهای ارتباطی و سایر عوامل مؤثر بر زندگی زناشویی است.
آموزش مهارتها
مشاور به زوجین کمک میکند تا مهارتهای لازم برای مدیریت کنشها، حل مسائل، ارتباطات سالم و مهارتهای زندگی دیگر را یاد بگیرند.
پشتیبانی در تصمیمگیری
در صورت نیاز، مشاور به زوجین کمک میکند تا تصمیمهای مهم زندگی خود را با درک کامل از عواقب آن بگیرند.
آمادهسازی برای مواقع دشوار
مشاور به زوجین مهارتها و راهکارهای مقابله با مشکلات و مواقع دشوار زندگی زناشویی آموزش میدهد.
چه زمانی مشاوره ازدواج ضروری است؟
ابتدا تمام جنبههای ازدواجتان که باعث ایجاد ناراحتی، نارضایتی یا درگیری بین شما و همسرتان میشود را در نظر بگیرید. در مورد خودتان و همسرتان به سؤالات زیر پاسخ دهید.
آیا شما و شریک زندگیتان بر سر اعتقادات مذهبی یا ارزشها با هم اختلافنظر دارید؟
آیا اغلب از یکدیگر انتقاد میکنید؟
آیا تمایل به پایان رابطه دارید؟
آیا نسبت به یکدیگر احساس حقارت یا عصبانیت دارید؟
آیا معتقدید ارتباط شما ضعیف است؟
آیا نسبت به شریک زندگی خود بیتفاوت هستید؟
آیا احساس میکنید شما و همسرتان هیچ وجه مشترکی باهم ندارید؟
آیا در ازدواج شما خیانت، اعتیاد یا سوءاستفاده وجود دارد؟
اگر پاسخ شما به این سؤالات مثبت است، خطر طلاق در ازدواج شما بالاتر است. اما به این معنی نیست که طلاق تنها راهحل مشکلات شماست. ممکن است با تلاش بیشتر و کمک تخصصی بتوانید رابطهتان را در مسیر درست پیش ببرید. مشاوره و روانشناسی ازدواج میتواند در این راه کمک زیادی به شما کند.
آیا مشاوره ازدواج فایدهای دارد؟
شاید با وجود مشکلات زناشویی از خود بپرسید آیا مشاوره ازدواج واقعا مشکلات شما را حل میکند؟ در مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ بر روی تعدادی از زوجین با سنین و نژادهای مختلف انجام شد، مشخص شد که زوج درمانی بسیار مؤثر است. بسیاری از این روابط در بازه زمانی ۱۸ ماه پس از درمان به میزان زیادی بهبود پیدا کرده بودند.
تحقیقات دیگری در همان سال نشان داد که روابط بسیاری از زوجین ۲۴ ماه پس از شروع جلسات بهبود پیدا کرده است. در سال ۲۰۱۵ نیز تحقیقاتی بر روی زوجهای نابارور انجام شد. زوج درمانی در این افراد هم بسیار موفقیتآمیز بود. بهطورکلی روانشناسان معتقدند که هدف از درمان زوجین باید تغییر الگوهای تعامل و ارتباط عاطفی باشد. اگر هدف این باشد و مشکلات به درستی شناسایی شده باشند، زوج درمانی واقعا فایده خواهد داشت.
هفت فایده مشاوره قبل از ازدواج
- تشخیص نقاط قوت زوجین و رشد آن
- بررسی ویژگی های شخصیتی
- تقویت مهارت های ارتباطی
- حل تعارضات و مشکلات و کاهش استرس
- بررسی گذشته و تاریخچه خانوادگی هر یک
- بررسی مسائل مالی
- بیان اهداف شخصی، زوجی و خانوادگی
سه دلیل برای مشاوره پیش از ازدواج :
- پیدا کردن دید جمعی به جای دید فردی
یک درمانگر میتواند به شما کمک کند تا از تفکر فرد گرایانه به تفکر جمع گرا برسید به نوعی متوجه نیاز ها و احساسات دیگران بخصوص پارتنر خود شوید و به آنها اعتبار و ارزش دهید. هر یک از ما در درونمان خودخواهیهایی داریم که میتواند مانع از تصمیم گیری برای ازدواج شود، اما یک روانشناس ازدواج خوب میتواند به شما و شریک زندگیتان کمک کند تا نسبت به عواطف، احساسات و نیازهای یکدیگر حساس باشید.
- آیا فکر می کنید مناسب یکدیگر هستید؟
یک مشاور ازدواج عالی و دانا میتواند کمک کننده باشد در این تصمیم که آیا این رابطه برای هر دو شما مناسب هست؟ یا اینکه به خاطر عشق چشمهایتان را روی خیلی از مسائل بستهاید؟
- درگذشته زندگی می کنید یا حال؟
میدانیم که هیچ کس عالی و بدون نقص نیست، اما این را هم میدانیم که خیلی از افراد ممکن است با گذشته خود درگیر باشند. گذشتهایی که برای اکنون نیست اما حال ما را درگیر کرده است و میتواند بر روابط ما بسیار موثر باشد.
در مراکز مشاوره ازدواج، یک مشاور ازدواج خوب میتواند به زوجین کمک کند تا یاد بگیرند در مورد یک رابطه سالم و راههای یک ازدواج موفق و حرکت به سمت یک رابطه عاشقانه طولانی مدت قدم بردارند. نکتهای که توجه به آن حائز اهیمت است این موضوع است که ارتباطات نقش اساسی در زندگی زناشویی دارد و عدم برقراری رابطه موثر یک شکایت متداول زوجهایی است که در جلسات مشاوره ازدواج شرکت میکنند.
بهترین سن ازدواج از نظر روانشناسی چه سنی است؟
عوامل متعددی وجود دارد که میتواند در یک ازدواج موفق تأثیر داشته باشد. طبق تحقیقات افراد متأهل نسبت به افراد مجرد یا مطلقه رضایت بیشتری از زندگی دارند، البته این موضوع هنوز در حال بررسی است. برخی روانشناسان معتقدند افرادی که احساس رفاه و نگرش مثبت دارند، ازدواج موفقتری دارند. اما برخی روانشناسان هم معتقدند که ازدواج باعث ایجاد حس رفاه در افراد میشود.
مطالعاتی بر روی تعدادی از شهروندان کانادا در طی ۲۵ سال انجام گرفته است. در این مدت روانشناسان زندگی این افراد را دائما ارزیابی کردهاند. در این مطالعه اطلاعاتی در مورد وضعیت تأهل، سن اولین ازدواج، طلاق و تحصیلات جمعآوری شد.
نتایج این تحقیق نشان داد که افرادی که بهموقع ازدواج کردهاند (برای خانمها بالای ۲۳ سال و آقایان بالای ۲۷ سال) کمتر دچار علائم افسردگی در میانسالی شدند. این افراد با کسب مدرک دانشگاهی و درآمد بالاتر، عزتنفس بیشتری در میانسالی داشتند.
افرادی که در سنین پایین ازدواج میکنند، به دلیل مواجهه با مسئولیتهای تشکیل خانواده در سن پایین اغلب با مشکلات بیشتری در رسیدن به اهداف تحصیلی یا شغلی دارند.
سوالات متداولFAQ
مشاوره ازدواج چیست؟
مشاوره ازدواج که زوجدرمانی هم نامیده میشود، نوعی رواندرمانی است. مشاوره ازدواج به زوجین کمک میکند تا اختلافات و مشکلات را شناسایی کرده، مشکلات را برطرف کنند و روابط خود را بهبود بخشند.
آیا مشاوره ازدواج فایدهای دارد؟
بهطورکلی روانشناسان معتقدند که هدف از درمان زوجین باید تغییر الگوهای تعامل و ارتباط عاطفی باشد. اگر هدف این باشد و مشکلات به درستی شناسایی شده باشند، زوج درمانی واقعا فایده خواهد داشت.
بهترین سن ازدواج از نظر روانشناسی چه سنی است؟
نتایج این تحقیق نشان داد که افرادی که بهموقع ازدواج کردهاند (برای خانمها بالای ۲۳ سال و آقایان بالای ۲۷ سال) کمتر دچار علائم افسردگی در میانسالی شدند.
6