در این پست میخوانید:
چرا انتخاب دوست در نوجوانان اینقدر سخت است؟
آیا برای نوجوانان عادی است که دوست نداشته باشند؟
چگونه دوست پیدا کنیم؟ اصول دوست یابی در نوجوانی
مشکلات دوست یابی نوجوان شما چیست؟
چگونه در دوست یابی و انتخاب دوست خوب در نوجوانی کمک کنیم؟
چرا انتخاب دوست در نوجوانان اینقدر سخت است؟
دوستی و پیدا کردن دوستهای جدید بخش مهمی از رشد دوران پیش از نوجوانی و جوانی است. دوستی به نوجوان احساس تعلق و ارزشمند بودن در میان افرادی غیر از خانواده میدهد. در فضای دوستی مکان امنی برای صحبت در مورد خودشان پیدا میکنند و ارزشها و نقشها و هویتهای فردی خود را مورد آزمایش قرار میدهند.
از مواردی که میتواند در انتخاب دوست برای نوجوان کمک کننده باشد، روابط امن و سبک دلبستگی ایمن او با والدین است. هرچند ممکن است نوجوان در پیدا کردن دوست خوب دچار چالشهای زیادی شود، اما رابطه خوب با والدین و صحبت کردن با والدین به آنها کمک میکند راحتتر از این دوران عبور کنند.
عواملی که در شکل گیری دلبستگی ایمن در فرزند شما کمک میکند شامل داشتن روابط نزدیک و حضور به موقع و برطرف کردن نیازهای ضروری او، در دسترس بودن و ایجاد پایگاهی امن برای او در دوران نوزادی و کودکی میباشد. گاهی ممکن است به هر دلیلی نتوانسته باشید این شرایط را در نوزادی و کودکی برای فرزندتان ایجاد کنید، اما نگران نباشید با کمک مشاور میتوانید آسیبهای آن دوران را تا حد زیادی برطرف کرده و والد امنی برای فرزند خود بوده و دلبستگی ایمن در او ایجاد کنید.
آیا برای نوجوانان عادی است که دوست نداشته باشند؟
نوجوانانی که حداقل یک دوست دارند در جدایی و استقلال و یادگیری مهارتهای اجتماعی اساسی بهتر عمل میکنند. طبیعی است که نوجوانان خواهان حریم خصوصی و فضا باشند و گاهی اوقات تنها باشند. تنها ماندن برای تأمل و تسکین خود برای نوجوانان بسیار عالی است، به خصوص زمانی که یاد میگیرند با استرس کنار بیایند. با این حال، نداشتن هیچ دوستی و نداشتن انگیزه و تمایل به جستجوی دوست نگران کننده است. این به طور بالقوه میتواند نشانهای از برخی مشکلات در سلامت روانی یا مراحل رشدی باشد.
بیشتر بخوانید: سلامت روان چیست؟
چگونه دوست پیدا کنیم؟ اصول و روش های دوست یابی در نوجوانی
یادگیری مهارت های اجتماعی برای شروع گفتگو، برقراری گفتگو، یافتن دوستان و حفظ دوستان از ارکان ایجاد دوستی است.
1. حضوری نزدیک و خوشایند داشته باشید
نوجوانانی که رفتار دوستانه، خندان و زبان بدن مثبت دارند، احتمال بیشتری برای جذب سایر همسالان دارند. ما به طور طبیعی میخواهیم در اطرافمان افرادی باشند که مثبت، شاد و خوشبین هستند. لبخند زدن و نزدیک بودن دو راه برای جذب دوستان جدید است.
2. خودتان را معرفی کنید
وقتی برای اولین بار با مردم ملاقات میکنید، همیشه این تردید وجود دارد که چه کسی ابتدا سلام میکند. نوجوانان به ویژه از این که مجبورند خود را معرفی کنند و اولین کسی باشند که سلام میکنند، احساس بدی میکنند. اگر منتظرند نوجوان دیگر خود را معرفی کند، ممکن است مدت زیادی منتظر بمانند. سلام کردن و معرفی خود نشان دهنده قاطعیت، اعتماد به نفس و علاقه واقعی به شناختن شخص دیگری است. بیشتر نوجوانان با معرفی خود مشکل دارند.
3. شروع مکالمه
بخش اساسی دوست یابی، ایجاد یک مکالمه است. یکی از مشکلات اصلی نوجوانان این است که بدانند از یک نوجوان دیگر چه بپرسند و چگونه گفتگو را ادامه دهند. نوجوانان اغلب نمیدانند چگونه سؤالات را بپرسند و به گفتگو بپردازند.
چند راه برای شروع مکالمه این است که در مورد تکالیف کلاسی کمک بخواهید، بپرسید که در آخر هفته چه کاری انجام دادهاند و یا سوال کنید که آیا به باشگاه ورزشی، موسیقی یا نقاشی یا کارهای هنری علاقمند هستند؟
4. سرگرمی ها، علایق و نقاط قوت مشترک
جستجوی دوستانی که علایق مشابهی دارند میتواند برای نوجوانان در دوست یابی مفید باشد. آشنایی با فردی که از سرگرمیهای مشابه لذت میبرد یا نقاط قوت مشابهی دارد، راهی عالی برای ایجاد پیوند و ارتباط با فرد دیگری است.
5. شماره تلفن آنها را برای ادامه گفتگو بخواهید
6. نشان دهید که علاقمند به دوستی هستید
یک راه ساده برای نشان دادن علاقه خود به دوستی این است که مکالمات و موضوعات قبلی مطرح شده با همسالان خود را پیگیری کنید. این یک راه عالی برای نشان دادن توجه شما به مکالمه است. به عنوان والد سوال کردن نتیجه صحبتها و درخواست دوستی آنها میتواند به شروع مکالمه برای بررسی مشکلاتی که فرزندتان در برقراری رابطه کمک کند. البته نباید به شکل بازجویی باشد بلکه کاملا صمیمانه و با محبت سوال کنید و آنها را نصیحت نکنید.
7. درک پیشرفت تدریجی دوستی و انواع دوستی در نوجوانی
درک این نکته برای نوجوانان مهم است که دوستیها از روی هوا به وجود نمیآیند و صرفاً معرفی خود مساوی با دوستی نیست. یک پیشرفت تدریجی در چگونگی توسعه یک دوستی وجود دارد. به طور کلی دوستیها در نوجوانی به شکل بهترین دوست، همکلاسی، همکاری، هم تیمی و در آخر روابط عاشقانه میباشد. این روزها عناوین مختلفی همچون اکس، کراش، جاست فرند، سوشال فرند و دیت برای انواع دوستی میان نوجوانان رایج است.
اما به طور کلی مسیر ایجاد دوستی بدین شکل طی میشود:
اولاً، نوجوانان ممکن است در جایی با همسالی که در همان کلاس یا تیم ورزشی است، آشنا شوند. مرحله آشنایی زمانی است که نوجوانان در حال آزمایش هستند که آیا این فرد برای دوستی مناسب است یا خیر.
در مرحله بعد، نوجوان وارد یک دوستی می شود که ممکن است برخی از علایق مشترک، اعتماد متقابل و لذت بردن از همراهی یکدیگر وجود داشته باشد.
به طور معمول، هنگامی که دوستان با هم معاشرت بیشتری میکنند و با یکدیگر آشنا میشوند، وارد مرحله دوستان خوب میشوند، جایی که احتمالاً به دنبال بازخورد و حمایت عاطفی یکدیگر هستند.
در نهایت، مرحله بهترین دوست وجود دارد که در آن نوجوانان بیشتر احساس صمیمیت میکنند و احساس قوی وفاداری بین آنها وجود دارد.
درک پیشرفت تدریجی چگونگی داشتن یک دوستی معنادار، آگاهی نوجوانان را در مورد میزان تلاش، زمان و سرمایه گذاری احساسی برای داشتن روابط نزدیک افزایش میدهد.
مشکلات احتمالی برای دوست یابی نوجوان شما چیست؟
به عنوان والدین یک نوجوان، ممکن است تعجب کنید که چرا نوجوان شما نمیخواهد دوست پیدا کند یا انگیزه کمی برای دوستیابی دارد. موانع احتمالی وجود دارد که چرا نوجوان شما تمایلی به دوستی ندارد.
اضطراب اجتماعی
اضطراب اجتماعی زمانی اتفاق میافتد که نوجوانان به دلیل خجالت بالقوه از تعاملات یا موقعیتهای اجتماعی میترسند. نوجوانان مبتلا به اضطراب اجتماعی برای شروع گفتگو و دوستی بسیار دشوار خواهند بود.
برای درمان اضطراب اجتماعی میتوانید با یاسمن جعفری با شماره 02175189000 تماس گرفته کد 3297 را وارد کنید.
مهاجرت
برقراری ارتباط با همسالان برای نوجوانانی که مجبورند پس از جابجایی مدارس یا نقل مکان به شهر یا کشور و حتی محلهای دیگر، خود را تطبیق دهند، کار آسانی نیست. آنها در غم از دست دادن گروه دوستان قدیمی خود غمگین و سوگوار هستند و در عین حال سعی میکنند قدرت و توانایی عاطفی برای پیدا کردن دوستان جدید داشته باشند. برخی از نوجوانان به دلیل ترس از دست دادن دیگر نوجوانانی که قبلاً در گروهشان هستند، پیدا کردن دوستان جدید و عضویت در گروههای جدید برایشان مشکل است.
حداقل فرصت ها
گاهی اوقات نوجوانان احساس میکنند که فرصتهایی برای دوست یابی یا حفظ دوستی ندارند. مثلا نوجوانانی که اجازه حضور در اجتماعات یا ترک خانه پس از مدرسه را ندارند، یا نوجوانانی که در کلاسهای فوق درسی با تکالیف سخت یا ورزشهای فردی شرکت میکنند، کمتر میتوانند دوستان جدید پیدا کنند. این فعالیتها نوجوانان را از داشتن فرصتهایی برای بودن در کنار همسالان و ایجاد روابط دوستانه محدود میکند. در این رابطه بهتر است والدین در مورد ترسها و نگرانیهایشان با مشاور صحبت کنند وکمتر نواجوان خود را محدود نمایند.
مشکل در اعتماد کردن به دیگران
نوجوانانی که مشکل اعتماد دارند ممکن است در گذشته توسط مراقبین مورد غفلت واقع شده یا از طرف یا دوستان خود دلشکسته، آسیب دیده یا مورد خیانت قرار گرفته باشند و در دوستیابی یا پیشرفت دوستی مردد باشند. آنها احساس ناامنی کرده با این ترس دستوپنجه نرم میکنند که دوباره صدمه ببینند.
نوجوانان درونگرا
برخی از نوجوانان بیشتر از دیگران درونگرا هستند. کمتر احتمال دارد که مکالمه را آغاز کنند و ممکن است صبورانه منتظر باشند تا شخص مقابل اول این کار را انجام دهد. مشکلات زمانی به وجود میآیند که نوجوانان درونگرا فرصتهای دوستی بیشتر را از دست میدهند، زیرا منتظرند نوجوان دیگر اولین حرکت را انجام دهد. این میتواند به عنوان بیعلاقگی در نظر گرفته شود.
چگونه در دوست یابی و انتخاب دوست خوب در نوجوانی کمک کنیم؟
امروزه اغلب نوجوانان در شبکههای اجتماعی با افراد مختلفی در ارتباط هستند، اما در رسانههای اجتماعی دسترسی به زبان بدن و نشانههای غیرکلامی یکدیگر برای درک کامل احساس یا تفکر یک فرد دشوار است. اما در نهایت، نوجوانان به دلیل ترس از اینکه در گروههای همسالان پذیرفته نشوند، تحت فشار قرار میگیرند تا به شبکههای اجتماعی متصل شوند. رسانههای اجتماعی میتوانند فضای دشواری برای تقویت ارتباطات و دوستیهای معنادار و قابل اعتماد باشند.
تعطیلی و همهگیری کووید به ویژه برای نوجوانانی که در مرحله حساسی از روابط، هویت و جستجوی خودمختاری از والدین خود هستند، سخت بود. ناتوانی در ارتباط نزدیک با همسالان خود، فرصتهای محدود برای بودن در کنار سایر نوجوانان و ناتوانی در خواندن نشانههای صورت به دلیل پوشش صورت با ماسک، تأثیر منفی بر نوجوانان داشته است.
به طور طبیعی، نوجوانان یاد میگیرند که چگونه با دیگران در ارتباط باشند و چگونه با خود رابطه برقرار کنند. در انجام این کار، نوجوانان در تشخیص ویژگیهای دوستی سالم در مقابل ناسالم مشکل دارند. آنها در حال آزمایش مهارتهای اجتماعی خاصی برای ایجاد و حفظ دوستی هستند. برای حل کردن مشکلات و ضعف در دوست یابی نوجوانان بهتر است علاوه بر آموزش مهارت های دوست یابی به نوجوانان باید فرصتهای مناسبی جهت دوست یابی برای آنان ایجاد کنید.
راهکارهای تقویت روابط دوستانه را برای نوجوان خود استفاده کنید:
1. نوجوان خود را برای پیوستن به تیم ها، گروه ها و باشگاه ها تشویق کنید
افزایش فرصتها برای نوجوان شما برای ملاقات با افراد جدید و ایجاد روابط دوستانه برای نوجوان شما بسیار مهم است تا همسالانی را پیدا کند که ممکن است به آنها علاقه مند باشد و از مهارتهای اجتماعی آنها استفاده کند.
2. کار داوطلبانه
نوجوان خود را تشویق کنید تا در فعالیتهای گروهی محلی، نجات حیوانات، گروههای جوانان، مؤسسات خیریه، مساجد و کلوپهای آموزشی و هنری یا ورزشی داوطلب شود. احساس تعلق به گروه دوستی در تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس آنها بسیار موثر است.
3. ایفای نقش در نحوه شروع گفتگو
به عنوان یک درمانگر، یکی از تکنیکهایی که برای نوجوانان از آن لذت میبرم، ایفای نقش است. نوجوانان ممکن است از شروع گفتگو با همسالان خود عصبی یا ترسیده باشند. اگر به دلیل ایفای نقش احساس آمادگی و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند، به احتمال زیاد با همسالان خود درگیر این عمل خواهند شد.
اگر رابطه خوبی با نوجوان خود ندارید و نمیتوانید این مورد را تمرین کنید از مشاور کودک و نوجوان کمک بگیرید.
4. سؤالات کلی و عمیق بپرسید
شناختن یک نفر و حفظ دوستان همه چیز در مورد پرسیدن سؤالات کلی و عمیق است. گفتگوهای معنادار از بحث درباره احساسات، عواطف، رشد، شکست و رنج ناشی میشود. با فراتر رفتن از سطح، به نوجوان خود کمک کنید دوست پیدا کند. کمک کنید سوالاتی بپرسد که به دوستی عمیقتر منجر شود. مثلا "سختترین چیزی که از سرگذراندهاید چیست؟
5. برای انتخاب عاقلانه دوست ویژگی های سالمی را که دوست دارند، در یک نفر شناسایی کنید
بیشتر نوجوانان به این فکر نمیکنند که در یک دوستی به دنبال چه ویژگیهایی هستند. برخی از نوجوانان به جای شناسایی ویژگیهای دوستی خاص که برایشان مهم است، با هرکسی که به آنها علاقه دارد دوست میشوند. یک سوال که میتوانید از نوجوان خود بپرسید این است: "در یک دوستی به دنبال چه چیزی هستی؟"
6. همسالان احتمالی که نوجوان شما دوست دارد با آنها آشنا شود را در یک گفتگو یا بازی بشناسید
به عنوان مثال در یک بازی بپرسید "یک نفر در کلاس که دوستداری کمی بیشتر او را بشناسی؟"
با آنها به اشکال مختلف مثل دعوت به مهمانی عصرانه آشنا شوید و اجازه دهید نوجوان خودش از میان آنها دوست پیدا کند.
7. شغلی پاره وقت پیدا کنید که در آن سایر نوجوانان کار می کنند
فهرستی از فروشگاهها، رستورانها، مغازهها و مراکز فعالیت خاص که از کارمندانی در محدوده سنی نوجوان شما تشکیل شدهاند تهیه کنید. داشتن یک شغل پارهوقت میتواند به نوجوان شما کمک کند تا دوستان و احساس هدفمندی پیدا کند.
8. درباره تفاوت بین آشنایی، دوستی و دوستی معنادار بحث کنید
برای نوجوانان مهم است که بدانند چگونه یک آشنا، سپس یک دوست، و با گذشت زمان و تلاش، به بهترین دوست تبدیل میشود. نکتهای که در اینجا باید برجسته شود این است که پیدا کردن دوستان و تبدیل آنها به دوستیهای معنادار به زمان، تلاش، سرمایهگذاری عاطفی و اعتماد نیاز دارد. نوجوانان با درک پیشرفت در رابطه دوستی میتوانند درک کنند چه اندازه میخواهند با دوستشان صمیمی باشند.
9. در مورد ترس از شناختن دیگران بحث کنید
اعتبار بخشیدن به ترسهای نوجوان خود از آشنایی با دیگران برای کمک به نوجوان شما برای دوست یابی فوقالعاده مفید است. این میتواند ترسناک باشد که خود را در شناخت یک نفر و تلاش برای دوست یابی قرار دهید. نوجوانان با قرار دادن خود در مسیر برقراری دوستی در خطر، قضاوت، آسیبپذیری، طرد شدن و تمسخر میگیرند. با این حال، نوجوان شما با اعتبارسنجی و عادی سازی احساسات خود میداند که بیشتر نوجوانان از اینکه خودشان را ابراز کنند میترسند.
10. مزایای داشتن دوستی نزدیک را بیان کنید
حتی با وجود اینکه خطر طرد شدن، تمسخر و قضاوت در کنار گذاشتن خود وجود دارد، داشتن روابط دوستانه نزدیک فواید شگفتانگیزی دارد. دوستی نزدیک به معنای احساس ارتباط، احساس تعلق، درک و دیده شدن و حمایت از سوی نوجوانان دیگر است. گذراندن وقت با دوستان میتواند به سلامت روان کمک کند و ویژگیهای مثبت را در بزرگسالی ایجاد کند.
11. والدین سایر نوجوانان را بشناسید
بهتر است با والدین دوستان نوجوان خود و سایر والدین نوجوانان آشنا شوید. اگر سعی کنید خانواده دوست خود را بشناسید، یک نوجوان فرصت بیشتری برای ایجاد و حفظ دوستی خواهد داشت. به عنوان مثال: یک خانواده را برای شام دعوت کنید یا بعد از یک رویداد ورزشی با یک خانواده در یک رستوران یا در پارک ملاقات کنید.
12. آنها را با الگوهای دوست یابی خود آشنا کنید
الگوبرداری یکی از بهترین راهها برای نوجوانان برای یادگیری و تغییر رفتار بر اساس شرایط خود است. سخت است که به نوجوان خود بگویید چگونه رفتار کند. ممکن است با مقاومت، نگرش منفی و عدم انطباق مواجه شوید. داشتن دوستیهای خود به نوجوانتان نشان میدهد که چقدر دوستی برای شما مهم است، فواید و ارزشهای دوستی و ارتباطی که ارائه می دهد.
گاهی اوقات موانع دوست یابی میتواند مشکلساز شود یا نوجوان شما علائمی بیش از حد قابل انتظار را به دلیل اضطراب و عزت نفس پایین تجربه کند. همچنین نوجوان ممکن است به دلیل فشارهای همسالان وارد روابط آسیبزا شود. در این صورت حتما با مشاور صحبت کنید.
دریافت مشاوره تلفنی و آنلاین با خانم جعفری با شماره گیری 02175189000 کد 3297
6