برای کودکان، جدایی و طلاق می تواند غم‌انگیز، استرس‌زا و گیج کننده باشد. اما راه‌هایی وجود دارد که به فرزندانتان کمک می‌کند.

تاثیر طلاق بر فرزندان

 

جدایی یا طلاق یک تجربه بسیار استرس‌زا و عاطفی برای همه افراد درگیر است، اما کودکان طلاق اغلب احساس می‌کنند که تمام دنیایشان وارونه شده است. در هر سنی، مشاهده انحلال ازدواج والدین و از هم پاشیدگی خانواده می‌تواند آسیب‌زا باشد. بچه‌ها ممکن است شوکه شده، احساس عدم اطمینان یا عصبانیت کنند. برخی حتی ممکن است احساس گناه کنند و خود را به خاطر مشکلات خانه سرزنش کنند.

صبر، اطمینان و گوش شنونده شما می‌‌تواند تنش را به حداقل برساند زیرا فرزندانتان یاد می‌گیرند با شرایط ناآشنا کنار بیایند. با ارائه روال زندگی پس از طلاق که فرزندانتان به آن‌ها یادآوری کنید که می‌توانند برای ثبات، ساختار و مراقبت روی شما حساب کنند. و با حفظ رابطه کاری و بدون مشاجره  با همسر سابق خود، می‌توانید به فرزندان خود کمک کنید تا از استرس و اضطراب ناشی از تماشای تعارض والدین دور بمانند.

 با حمایت شما، فرزندانتان نه تنها می‌توانند با موفقیت در این زمان ناراحت کننده سپری کنند، بلکه حتی می‌توانند با احساس دوست داشتنی بودن و اعتماد به نفس کافی  از آن بیرون بیایند و حتی پیوند نزدیک‌تر با هر دو والدین برقرار کنند.

 

بیشتر بدانید: افزایش صمیمیت بین زن و شوهر

 

کودکان طلاق به چه چیزی نیاز دارند | درد و دل بچه طلاق

 

  1. نیاز دارم که هر دوی شما حواستان به من باشد. لطفا با من تماس بگیرید، ایمیل بزنید، پیامک ارسال کنید و سوالات زیادی از من بپرسید. وقتی درگیر مسائلم نمی‌شوید، احساس می کنم مهم نیستم و واقعاً مرا دوست ندارید.
  2. لطفاً دعوا نکنید و سخت تلاش کنید تا با یکدیگر کنار بیایید. سعی کنید در مورد مسائل مربوط به من به توافق برسید. وقتی برای من دعوا می کنید، فکر می کنم کار اشتباهی انجام داده ام و احساس گناه می کنم.
  3. من می‌خواهم هر دوی شما را دوست داشته باشم و از زمانی که با هر یک از شما می‌گذرانم لذت ببرم. وقتی با حسادت یا ناراحتی رفتار می‌کنید، احساس می‌کنم باید طرف یکی را بگیرم و یکی از والدین را بیشتر از دیگری دوست داشته باشم.
  4. لطفاً مستقیماً با یکدیگر ارتباط برقرار کنید تا مجبور نباشم بین شما واسطه شده یا پیام ارسال کنم.
  5. وقتی در مورد والد دیگرم صحبت می‌کنم، لطفاً فقط چیزهای محبت آمیز بگویید یا اصلاً چیزی نگویید. وقتی در مورد والد دیگرم چیزهای بد و ناخوشایند می‌گویید، احساس می‌کنم از من انتظار دارید طرف شما را بگیرم.
  6. لطفا به یاد داشته باشید که من هر دوی شما را در زندگی‌ام می‌خواهم. من روی مادر و پدرم حساب می‌کنم که مرا بزرگ کنند، چیزهای مهم را به من بیاموزند و وقتی مشکلی دارم به من کمک کنند.

 

راهکارهای کاهش تاثیر طلاق بر فرزندان

 

هنگامی که صحبت از طلاق به فرزندان می‌شود، بسیاری از والدین دچار سردرگمی می‌شوند. با آماده کردن آنچه می‌خواهید بگویید قبل از اینکه بنشینید و صحبت کنید، مکالمه را برای خود و فرزندانتان کمی آسان‌تر کنید. سوالاتی که پاسخ دادن به آن‌ها برایتان سخت است را پیش‌بینی کنید، از قبل با اضطراب‌های خود کنار بیایید، و با دقت برنامه‌ریزی کنید که چه چیزی به آن‌ها می‌گویید.

چه بگویم و چگونه بگویم

هر چند ممکن است مشکل باشد، سعی کنید لحن همدلانه داشته باشید و به مهم‌ترین نکات از قبل توجه کنید. توضیح صادقانه اما دوستانه می‌تواند راهگشا باشد.

حقیقت را بگویید. فرزندان شما حق دارند بدانند که چرا طلاق می‌گیرید، اما دلایل طولانی ممکن است فقط آن‌ها را گیج کند. چیزی ساده و صادقانه انتخاب کنید، مانند «دیگر نمی‌توانیم کنار بیاییم». ممکن است لازم باشد به فرزندان خود یادآوری کنید به هرحال او را دوست دارید و کنارش خواهید بود.

بگویید دوستت دارم. هر چقدر هم که ساده به نظر برسد، این که به فرزندانتان بفهمانید که عشق شما به آن‌ها تغییر نکرده است پیامی قدرتمند است. به آن‌ها بگویید که همچنان از هر نظر مراقب آن‌ها خواهید بود، از درست کردن صبحانه تا کمک به آن‌ها در انجام تکالیف.

تا حد امکان جزئیات زندگی او از جمله محل زندگی پس از طلاق را برای او بازگو کنید و از سرزنش کردن فرزندتان دوری نمایید.

این حیاتی است که با فرزندان خود صادق باشید، اما بدون انتقاد یا بدگویی از همسرتان. این می‌تواند به خصوص زمانی که اتفاقات آزاردهنده‌ای مانند خیانت وجود داشته باشد دشوار باشد، اما صبور باشید و خردمندانه عمل کنید.

در امور مربوط به فرزندتان با همسرتان هماهنگ و در یک جبهه باشید. تا آنجا که می‌توانید، سعی کنید از قبل در مورد چگونگی توضیح جدایی یا طلاق به فرند خودف با همسرتان توافق کنید و به آن پایبند باشید.

مکالمات خود را برنامه ریزی کنید قبل از هر گونه تغییر در ترتیبات زندگی، برای صحبت با فرزندان خود برنامه‌ریزی کنید.

خویشتنداری نشان دهید و هنگام بیان دلایل جدایی به همسرتان احترام بگذارید.

 

روش هایی برای کاهش استرس طلاق در کودکان

 

به خصوص در ابتدای جدایی یا طلاق، باید انتخاب کنید که چقدر به فرزندانتان بگویید. به دقت فکر کنید که چگونه اطلاعاتی که می‌دهید بر آن‌ها تأثیر می‌گذارد.

 به سن فرزندتان توجه کنید. بدترین سن طلاق برای کودکان بازه سنی 6 تا 12 سالگی است. احتمال آسیب روحی و روانی در این سن بسیار بیشتر است.

به طور کلی، کودکان کوچکتر به جزئیات کمتری نیاز دارند و با یک توضیح ساده بهتر عمل خواهند کرد، در حالی که کودکان بزرگتر ممکن است به اطلاعات بیشتری نیاز داشته باشند.

اطلاعات ضروری شرایط پس از طلاق را به کودک بگویید. به بچه‌ها در مورد حضانت کودک در طلاق و تغییرات در ترتیبات زندگی، مدرسه یا فعالیت‌هایشان بگویید، اما آن‌ها را غرق در جزئیات نکنید.

به فرزندتان کمک کنید سوگواری دوران طلاق را پشت سر بگذارد.

برای بچه‌ها، طلاق می‌تواند مانند یک فقدان شدید همچون از دست دادن والدین باشد. شما می‌توانید با کمک به فرزندان خود در ابراز احساسات کمک کنید تا در غم، از دست دادن واحد خانواده، یا از دست دادن یک زندگی روتین و قابل پیش بینی خود عمیقا تجربه کنند وکم کم با شرایط جدید سازگار شوند.

روانشناسی بچه‌های طلاق می‌تواند در بهبود وضعیت به شما کمک کند.

بخوانید: سوگ در کودکان

فعالانه به فرزندتان گوش کنید. فرزندتان را تشویق کنید تا احساسات خود را به اشتراک بگذارد و واقعاً به آن‌ها توجه کند. آن‌ها ممکن است در مورد چیزهایی که شما انتظارش را نداشتید احساس غم، از دست دادن یا ناامیدی داشته باشند.

به آن‌ها کمک کنید کلماتی برای احساسات خود پیدا کنند. طبیعی است که کودکان در بیان احساسات خود مشکل داشته باشند. می‌توانید با توجه نشان دادن به حالات روحی آن‌ها و تشویق آن‌ها به صحبت کردن به فرزندانتان کمک کنید.

بگذارید آن‌ها صادق باشند. کودکان ممکن است به دلیل ترس از آسیب رساندن به شما تمایلی به در میان گذاشتن احساسات واقعی خود نداشته باشند. بگذارید بدانند که هر چه می‌گویند اشکالی ندارد. آن‌ها ممکن است شما را به خاطر طلاق سرزنش کنند، اما اگر نتوانند احساسات صادقانه خود را به اشتراک بگذارند، عبور از این مرحله کار سخت‌تری خواهد بود. از حرف‌های آن‌ها به هم نریزید و احساسات خود را مدیریت کنید.

صحبت کردن در مورد طلاق را در دوران مختلف زندگی فرزندتان تکرار کنید. با بالا رفتن سن و بلوغ کودکان، اغلب سوالات، احساسات یا نگرانی‌های جدیدی در مورد آنچه اتفاق افتاده است، دارند، بنابراین ممکن است نیاز باشد بارها و بارها به همان موضوع بپردازید.

احساسات آن‌ها را تصدیق کنید. ممکن است نتوانید مشکلات آن‌ها را برطرف کنید یا غم و اندوه آن‌ها را به شادی تبدیل کنید، اما مهم است که به جای نادیده گرفتن احساسات آن‌ها را بپذیرید. همچنین با نشان دادن اینکه حال آن‌ها را درک می‌کنید، اعتماد او را به خودتان بیشتر کنید.

بگذارید بچه‌ها بدانند که آن‌ها مقصر نیستند

بسیاری از بچه‌ها بر این باورند که با طلاق ارتباط داشته‌اند، به یاد میاورند که با والدین خود مشاجره می‌کردند، نمرات ضعیفی می‌گرفتند یا مشکلات رفتاری داشتند. برای کمک به فرزندان خود راجع به این تصور غلط:

تکرار کنید که چرا تصمیم به طلاق گرفتید. گاهی اوقات شنیدن دلیل واقعی تصمیم شما می تواند کمک کننده باشد.

صبور باشید: ممکن است به نظر برسد که بچه‌ها یک روز ماجرا را درک می‌کنند و روز بعد احساس می‌کنند مطمئن نیستند. سردرگمی یا سوء تفاهم فرزندتان را با صبر و حوصله درمان کنید.

اطمینان ببخشید. هر چند وقت یکبار که نیاز دارید، به فرزندان خود یادآوری کنید که هر دو والدین همچنان به آن‌ها عشق می‌ورزند و آن‌ها مسئول طلاق نیستند.

اطمینان و عشق بدهید. کودکان زمانی که حمایت و محبتی که نیاز دارند را دریافت می‌کنند از توانایی قابل توجهی برای بهبودی برخوردار می‌شوند. کلمات، اعمال و توانایی شما برای ثابت ماندن، همه ابزارهای مهمی هستند تا فرزندانتان را از عشق تغییر ناپذیرتان مطمئن کنید.

کم کم درست میشه. به بچه‌ها بگویید که همه چیز همیشه آسان نخواهد بود، اما درست خواهد شد. دانستن اینکه همه چیز درست خواهد شد می تواند انگیزه‌ای برای فرزندان شما ایجاد کند تا به خود برای سازگاری با موقعیت جدید فرصت دهند.

لمس و در آغوش گرفتن: نزدیکی فیزیکی به شکل در آغوش گرفتن، دست زدن به شانه یا نوازش ساده راه قدرتمندی برای اطمینان بخشیدن به عشق شما به فرزندتان دارد.

 

چگونه به کودکان طلاق کمک کنیم

 

 

پس از طلاق در زندگی فرزندتان ثبات ایجاد کنید

در حالی که یادگیری انعطاف پذیری برای بچه‌ها خوب است، اما سازگاری همزمان با بسیاری از شرایط جدید می‌تواند بسیار دشوار باشد. با ایجاد ثبات و ساختارمندی هر چه بیشتر در زندگی روزمره به فرزندان خود کمک کنید تا با تغییر سازگار شوند.

به یاد داشته باشید که ایجاد ساختار و تداوم به این معنا نیست که شما به برنامه‌های سفت و سخت نیاز دارید یا اینکه روال‌های مادر و پدر باید دقیقاً یکسان باشد. اما ایجاد برخی روال‌های منظم در هر خانواده و برقراری ارتباط مداوم با فرزندانتان، حس آرامش و ثبات را برای فرزندانتان به ارمغان می‌آورد.

حفظ یک روتین مشخص در زندگی

قابل پیش بینی بودن روال زندگی پس از طلاق احساس امنیت وآرامش بیشتری به فرزندتان می‌دهد. دانستن این نکته که حتی وقتی خانه را عوض می‌کنند، وقت شام و انجام تکالیف  چگونه خواهد بود یا برای مثال، حمام کردن، پارک رفتن، سرویس مدرسه، رفت و آمد با افرادی که قبلا ارتباط صمیمی داشتید به چه شکل تغییر خواهد کرد، ذهن کودک را آرام می‌کند.

حفظ روال عادی زندگی همچنین به معنای ادامه رعایت قوانین، پاداش‌ها و انضباط و ... فرزندانتان است. در مقابل وسوسه لوس کردن بچه‌ها در طول طلاق با اعمال نکردن محدودیت‌ها و یا اجازه ندادن به آن‌ها برای زیر پا گذاشتن قوانین، مقاومت کنید.

مراقب خودتان باشید

اولین دستورالعمل ایمنی برای شرایط اضطراری هواپیما این است که ماسک اکسیژن را قبل از قرار دادن آن روی فرزندتان روی دهان خود بگذارید. وقتی صحبت از کمک به فرزندانتان در طلاق می شود،چیزی که باید با خود تکرار کنید این است: مراقب خود باش تا بتوانی در کنار فرزندانت باشی.

 

کمک به کودکان برای کنار آمدن با طلاق یا جدایی

 

از هم پاشیدگی یک رابطه می‌تواند باعث ایجاد انواع احساسات دردناک و ناراحت کننده شود. علاوه بر غم و اندوه از دست دادن رابطه خود، ممکن است در مورد آینده احساس سردرگمی، انزوا و ترس داشته باشید.

با یادگیری نحوه کنار آمدن با درد جدایی یا طلاق به روش‌های سالم، بهتر می توانید آرام بمانید و به فرزندان خود کمک کنید تا احساس آرامش بیشتری داشته باشند.

اغلب ورزش کنید و رژیم غذایی سالم داشته باشید. ورزش استرس فروخورده و ناامیدی را که در طلاق رایج است تسکین می‌دهد. از خوردن غذاهای ناسالم و راحت صرف نظر کنید.

ملاقات با دوستان را ادامه دهید. ممکن است از دیدن دوستان و خانواده خودداری کنید چون در مورد طلاق سؤال می‌کنند - اما واقعیت این است که حمایت چهره به چهره از طرف دیگران برای کاهش استرس ناشی از جدایی و گذراندن این دوران دشوار حیاتی است. اگر نمی‌خواهید در مورد جدایی خود صحبت کنید، فقط از دوستان بخواهید که از پرسش راجع این موضوع اجتناب کنند.

نوشتن احساسات، افکار و خلق و خوی خود می‌تواند به شما در رهایی از تنش، غم و عصبانیت کمک کند. با گذشت زمان، می‌توانید به عقب نگاه کنید که چقدر پیشرفت کرده‌اید.

 به دنبال حمایت باشید. طلاق پیچیده و استرس زا است و بدون حمایت می تواند ویرانگر باشد. به دوستان تکیه کنید با دوستان یا یک گروه حمایتی رو در رو در مورد هر گونه احساس دشواری که احساس می‌کنید مانند تلخی، عصبانیت، ناامیدی صحبت کنید تا آن را بر سر بچه‌های خود خالی نکنید.

 اگر در زمان ازدواج از حلقه اجتماعی خود غافل شده اید و احساس نمی‌کنید کسی را دارید که به او اعتماد کنید، هیچ وقت برای ایجاد دوستی‌های جدید دیر نیست.

هرگز از احساسات منفی و خاطرات تلخ و دشوار زندگیتان به کودکتان درد و دل نکنید. این به کودکان و نوجوانان آسیب می‌زند.

شادی، شوخی و بازی را به زندگی خود بیفزایید. سعی کنید تا جایی که می‌توانید طنز و بازی را به زندگی خود و فرزندانتان تزریق کنید. می‌تواند استرس را از بین ببرد و به همه شما از غم و عصبانیت استراحت دهد.

 

به یک روانشناس یا روان درمانگر مراجعه کنید. اگر احساس خشم، ترس، اندوه، شرم یا گناه شدید دارید، یک متخصص پیدا کنید تا به شما کمک کند تا با این احساسات مقابله کنید.

نگذارید فرزندان شاهد دعوای شما باشند. درگیری بین والدین جدا از هم یا غیر جدا می‌تواند برای بچه ها بسیار مضر باشد. بسیار مهم است که از قرار دادن فرزندان خود در وسط دعوا خودداری کنید، یا کاری نکنید که آن‌ها احساس کنند باید بین شما یکی را انتخاب کنند.

نکات زیر می‌تواند فرزندان شما را نجات دهد.

او را به جای دیگری ببرید تا دعوا را نبیند یا صدای شما را نشنود. هرگز جلوی فرزندانتان بحث نکنید، چه حضوری و چه تلفنی. از همسر سابق خود بخواهید در زمان دیگری صحبت کند یا کلاً گفتگو را کنار بگذارید.

اگر حرف خوبی برای گفتن ندارید، اصلاً چیزی نگویید.

ادب و احترام را در تعامل با همسر سابق رعایت کنید این نه تنها الگوی خوبی برای فرزندان شما است، بلکه می تواند همسر سابق شما را نیز تشویق کند که در پاسخ به آن‌ها مهربان باشد.

تمرکز بر نقاط قوت همه اعضای خانواده کودکان را به انجام همین کار تشویق می‌کند.

الگوی مناسبی باشید. تماشای رفتار دوستانه شما می‌تواند به کودکان اطمینان دهد و مهارت‌های حل مسئله را نیز آموزش دهد.

 

حل تعارضات والدین با همسر سابق خود. اگر درگیر نبرد با همسر سابق خود بر سر جزئیات فرزندپروری هستید، سعی کنید عقب نشینی کنید و هدف بزرگتر را به خاطر بسپارید.

بخوانید: اصول صحیح فرزندپروری

به خود یادآوری کنید: در دراز مدت چه چیزی برای فرزندان شما بهترین است؟ داشتن رابطه خوب با هر دو والدین در طول زندگی.

رفاه همه را در نظر بگیرید. شادی فرزندانتان، خودتان، و بله، حتی همسر سابقتان، باید از اهداف بزرگ زندگی جدیدتان پس از طلاق باشد.

 

مشکلات روحی و روانی طلاق برای کودکان

 

برخی از کودکان با مشکلات نسبتا کمی طلاق را پشت سر می‌گذارند، در حالی که برخی دیگر دوران بسیار سختی دارند. طبیعی است که بچه ها طیف وسیعی از احساسات دشوار را احساس کنند، اما زمان، عشق و اطمینان باید به آن‌ها کمک کند تا درمان شوند. با این حال، اگر بچه‌های شما مضطرب، غمگین افسرده یا پرخاشگر هستند، ممکن است نیاز به کمک حرفه‌ای داشته باشید.

واکنش‌های زیر برای کودکان پس از طلاق طبیعی است.

عصبانیت: فرزندان شما ممکن است خشم، خشم و رنجش خود را به شما و همسرتان به خاطر اینکه باعث شدید با دوستانشان متفاوت باشند ابراز کنند.

اضطراب: طبیعی است که کودکان در مواجهه با تغییرات بزرگ در زندگی خود احساس اضطراب کنند.

افسردگی خفیف.: غم و اندوه در مورد وضعیت جدید خانواده طبیعی است و غم و اندوه همراه با احساس ناامیدی و درماندگی به شکل خفیف

هشدار

اگر چند ماه پس از طلاق، اوضاع بدتر شد، ممکن است نشانه‌ای از این باشد که فرزندتان در افسردگی، اضطراب یا عصبانیت گیر کرده است و نیاز به مشاور دارد. مراقب علائم هشدار دهنده افسردگی یا اضطراب ناشی از طلاق در کودکان باشید.

 

آسیب‌های کودکان طلاق

 

  1. مشکلات خواب
  2. تمرکز ضعیف
  3. مشکل در مدرسه
  4. سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
  5. آسیب به خود، بریدن یا اختلالات خوردن
  6. طغیان‌های خشم یا رفتارهای پرخاشگرانه مکرر
  7. کناره گیری از عزیزان
  8. بی علاقگی به فعالیت‌های مورد علاقه

برای امور حقوقی و روانشناختی طلاق و بررسی شرایط فرزند خود می‌توانید با مشاوران مجموعه مشاورین همراه با شماره 02175189000 تماس بگیرید.

like--v1

16